Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα θα βρεθεί την Τρίτη και θα σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, με την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να τηρήσει τις μνημονιακές της υποχρεώσεις απέναντι στους δανειστές οι οποίοι αναμένονται να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευσης μιας ακόμη δόσης.

Το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου αναμένεται να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, αφού πρώτα έχει συζητηθεί στις αρμόδιες Επιτροπές Τετάρτη και Πέμπτη και έχει προηγηθεί συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Μετά την κατάθεση του στη Βουλή, αναμένεται να γίνει διεξοδική ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από όλους του υπογράφοντες υπουργούς καθώς το πολυνομοσχέδιο καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων.

Το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο πρόκειται να φέρει αλλαγές στα επιδόματα, στην κοστολόγηση της ΔΕΗ, το ζήτημα της προκήρυξης των απεργιών, το οποίο έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, αλλαγές σε θέματα Παιδείας, καθώς και προβλέπει την ενίσχυση του ρόλου των οικονομικών εισαγγελέων.

Το πολυνομοσχέδιο καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως:

  • Το θέμα με τα προνοιακά επιδόματα.
    Οι αλλαγές στην ενέργεια και τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
  • Το ζήτημα με την προκήρυξη απεργιών από τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις.
  • Η ενίσχυση του ρόλου των οικονομικών εισαγγελέων.
  • Η διαμεσολάβηση.
  • Θέματα του Υπουργείου Παιδείας κ.α.

Τελικό ορόσημο είναι, υπενθυμίζεται, το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Κινητοποιήσεις από τα Σωματεία

Πριν ακόμα κατατεθεί τοπολυνομοσχέδιο έχει εντάσεις με τα σωματεία να ανακοινώνουν πως θα προβούν σε κινητοποιήσεις. Πιο συγκεκριμένα, το Εργατικό Κέντρο Λαμίας έχει ήδη αποφασίσει την κήρυξη 24ωρης απεργίας την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Επίσης, το Συνδικάτο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) αποφάσισε να προκηρύξει απεργία τη μέρα που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας πως «η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνουν στα μουλωχτά το νομοσχέδιο με τα αντεργατικά μέτρα που έχουν ήδη συμφωνήσει. Καλούν σε γενικό ξεσηκωμό και τονίζουν πως πρέπει να πάψουν οι αυταπάτες».