Άλλαξε τελικά η «λευκή λίστα» της Μεγάλης Βρετανίας και πλέον η Ελλάδα θα βρίσκεται στη λίστα αυτή των πτήσεων κατά την οποία, από τις 10 Ιουλίου, οι ταξιδιώτες θα γίνονται δεκτοί χωρίς να μπαίνουν σε 14ημερη καραντίνα. 

Η κυβέρνηση της χώρας αποκάλυψε την «λευκή λίστα» της Μεγάλης Βρετανίας με τις χώρες για τις οποίες δεν θα είναι υποχρεωτική η καραντίνα 14 ημερών. Ανάμεσα στις 59 χώρες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Όπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα, η Βρετανία σκόπευε να επιβάλει 14ημερη καραντίνα για όσους επέστρεφαν στην Επικράτειά της, μεταξύ των οποίων και όσων ταξίδευαν από την Ελλάδα. Σύμφωνα ωστόσο με τη νέα ανακοίνωση, από τις 10 Ιουλίου, οι πολίτες των 59 χωρών αυτών δεν θα υποβάλλονται σε καραντίνα.

Σύμφωνα με το Skynews και το BBC, εκτός της λίστας είναι: οι ΗΠΑ, η Σουηδία, το Μεξικό, η Βραζιλία, η Ρωσία, το Ιράν, η Ινδία, το Πακιστάν, και το Μπανγκλαντές.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε επιβάτες διεθνών πτήσεων που έφθασαν στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 5.889 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν συνολικά την πρώτη ημέρα που άνοιξε η χώρα, μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί μόλις 11 θετικά από τα 3.611 τεστ των πρώτων ημερών.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν ότι μια Σουηδή που ήρθε στην Ελλάδα για διακοπές, παρά τις σχετικές απαγορεύσεις, βρέθηκε θετική στον ιό, επιβεβαιώνοντας έτσι τις επιφυλάξεις της Ελλάδας ως προς το άνοιγμα των πτήσεων από τη συγκεκριμένη χώρα.

Τα νέα κρούσματα

Στις 3 Ιουλίου ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει 28 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα εκ των οποίων τα 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3486, εκ των οποίων το 54.8% άνδρες αφορά άνδρες.

799 (22.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1922 (55.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 60 ετών. 4 (50.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 192 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διαβάστε ακόμα:

Επιβραδύνεται κι άλλο η διάδοση του κορονοϊού στην Ελλάδα, όμως τα μέτρα στην Ξάνθη παρατείνονται

Photo: Pexels