Στενεύουν τα περιθώρια, καθώς σήμερα Τετάρτη είναι η τρίτη μέρα στην οποία γίνεται η συζήτηση στην Βουλή της ΠΓΔΜ για την τροποποίηση του Συντάγματος. Πότε θα γίνει η ψηφοφορία στην ΠΓΔΜ;

Η ψηφοφορία στην ΠΓΔΜ, όπως είχε αρχικά αναφερθεί μπορεί να γινόταν μετά από 10 μέρες, μόλις θα ολοκληρωνόταν και η συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών και την τροποποίηση του Συντάγματος.

Με την αντιπολίτευση να μην αλλάζει γνώμη, όσο κι αν προσπαθεί ο Ζόραν Ζάεφ, η ψηφοφορία στην ΠΓΔΜ δεν αποκλείεται να γίνει και ρΠέμπτη.

Θα γίνουν πρόωρες εκλογές; Είναι κάτι που ο κ. Ζάεφ δεν επιθυμεί αλλά ίσως αποδειχθεί μονόδρομος. Πάντως, οι συγκρούσεις και οι αναταραχές υπάρχουν στα Σκόπια και με τις πιέσεις τόσο από την μεριά των Αμερικανών, όσο και από τη μεριά των Ευρωπαίων, ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός κάνει τα πάντα ώστε να εξασφαλίσει τα δύο τρίτα που χρειάζεται για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών.

Και στη χθεσινή συζήτηση ο κ. Ζάεφ φάνηκε περισσότερο διαλλακτικός και επισήμανε πως είναι έτοιμος να συναινέσει για τις τροποποιήσεις ακόμα και με τον επικεφαλής του VMRO-DPMNE.

Δεν πρέπει να τολμήσουμε να κάνουμε μόνοι μας τροποποιήσεις. Κάνουμε μόνον προσχέδια των τροποποιήσεων και θα εργαστούμε μαζί, αν πρέπει, εδώ στη Βουλή, αν πρέπει, για να επαληθεύσουμε την ταυτότητα, τη “μακεδονική” γλώσσα είτε στις υφιστάμενες τροποποιήσεις ή σε μια νέα, πέμπτη. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτε κατά της ταυτότητας και της γλώσσας μας. Είμαι έτοιμος να μιλήσω με την Ελλάδα, αυτό δεν αμφισβητείται. Το πρόβλημα είναι να κάνουμε ένα διαχωρισμό με τη λέξη Βόρεια….

Κατά την ομιλία του, ο κ. Ζάεφ τόνισε πως συζητούν απλώς για να ξεκινήσει η διαδικασία της τροποποίησης, αν όμως, κάτι φαίνεται κρυφό ή απειλητικό δεν θα το ψηφίσουν.

Ως επικεφαλής της κυβέρνησης, είμαι διατεθειμένος να καθίσω με όλους, περιλαμβανομένου του ηγέτη του VMRO-DPMNE, για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε συναίνεση σε αυτό το ζήτημα

Απ’ τη μεριά της η αντιπολίτευση αναφέρει πως η Κυβέρνηση προσπαθεί απλώς να επηρεάσει τη γνώμη των βουλευτών. Μάλιστα, να σημειώσουμε πως βουλευτές του VMRO-DPMNE που ήταν σε κατ΄οίκον περιορισμό, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Θα υπάρξει μυστική ψηφοφορία;

Όπως αναφέρουν τα ξένα δημοσιεύματα, δεν αποκλείεται ο Ζόραν Ζάεφ να ζητήσει μυστική ψηφοφορία, ώστε να μπορούν όλοι να ψηφίσουν τις τροποποιήσεις χωρίς να εκτεθούν.

Ακόμα και βουλευτές της αντιπολίτευσης. Πάντως, ο επικεφαλής του VMRO-DPMNE απειλεί με αποχή της Κ.Ο. του κόμματός του, αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο.

Το μόνο σίγουρο είναι πως για να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης θα πρέπει να υπάρχει η πλειοψηφία των 2/3 (80 από τους 120 βουλευτές). Εάν υπάρξει αυτή η πλειοψηφία στην ψηφοφορία, η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος θα περάσει στα επόμενα στάδια, που προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής.

Διαβάστε επίσης:

Εξασφαλισμένη η πλειοψηφία για τη συμφωνία των Πρεσπών

 Photo: Freepik