Ταξιδιωτικά έγγραφα στον πρώτο Τούρκο αξιωματικό, αναφέρει η ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.
Με βάση την απόφαση του ΣτΕ για τη χορήγηση ασύλου στον πρώτο Τούρκο αξιωματικό Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι, ταξιδιωτικά έγγραφα θα μπορεί πλέον να εκδοθούν, όταν το αποφασίσει η ελληνική Πολιτεία.
Πιο συγκεκριμένα, ακόμη και στην περίπτωση που του χορηγηθούν τα ταξιδιωτικά έγγραφα, για να φύγει από την Ελλάδα, ο αξιωματικός θα πρέπει πρώτα να γίνει δεκτός από άλλη χώρα, κάτι που προϋποθέτει την προσπάθεια διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και σε ένα κράτος που θα δεχτεί να τον φιλοξενήσει ως πολιτικό πρόσφυγα.
Σημειώνεται ότι και οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί βρίσκονται σε καθεστώς «φυλασσόμενης» ελευθερίας , ενώ ήδη σε 3 έχει αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, δεν αποδείχτηκε ότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός συμμετείχε στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, αλλά και ούτε ότι άνηκε στο κίνημα των Γκιουλενιστών. Μάλιστα, ο ίδιος υποστηρίζει ότι υιοθετεί αρχές του Δυτικού Πολιτισμού και ότι ανήκει στο κόμμα των Κεμαλιστών.
Σύμφωνα με τους Συμβούλους της Ολομέλειας «η απόφαση της επιτροπής ασύλου (που του χορηγεί άσυλο) είναι επαρκώς αιτιολογημένη καθώς υφίσταται ο απαραίτητος αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ του δικαιολογημένου φόβου διώξεως του παρεμβαίνοντας (σ.σ Τούρκου πιλότου) στην χώρα καταγωγής του και των αποδιδόμενων σε αυτόν από το τουρκικό Κράτος πολιτικών πεποιθήσεων», ο οποίος μάλιστα προσθέτει ότι:
Από κανένα αξιόπιστο αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο Τούρκος αξιωματικός υπήρξε μέλος της Φετουλαχιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης στην οποία η Τουρκική κυβέρνηση αποδίδει τον σχεδιασμό και την διάπραξη του πραξικοπήματος ή εν πάσει περιπτώσει γνώριζε την οργάνωσή του