Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, από εδώ και πέρα οι πρόσφυγες που θα εισέρχονται στην Ελλάδα θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα και δε θα πραγματοποιείται περιορισμός τους στις δομές.

Αυτή η απόφαση του ΣτΕ για τους πρόσφυγες αφορά τους πρόσφυγες που ζητάνε διεθνή προστασία και έχουν ως πύλη εισόδου τα νησιά Λέσβος, Σάμος, Χίος, Λέρο, Ρόδος και Κω. Η απόφαση έρχεται να ακυρώσει την υπ΄ αριθμ. 10464/31.5.2016 απόφαση της διευθύντριας της υπηρεσίας ασύλου, με την οποία τέθηκε περιορισμός στην κυκλοφορία των αιτούντων διεθνή προστασία προσφύγων σε αυτά τα νησιά.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας πήρε αυτή την απόφαση με το σκεπτικό πως για να επιβληθεί περιορισμός, πρέπει να προκύπτουν οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκε το περιοριστικό αυτό μέτρο, αν και ο συγκεκριμένος περιορισμός της ελεύθερης κυκλοφορίας δεν απαγορεύεται απ’ το Σύνταγμα.

Η απόφαση αναφέρει πως ο περιορισμός στην κυκλοφορία που επιβλήθηκε στα άτομα που αιτούνται διεθνή προστασία, έχει ως συνέπεια τον μη επιμερισμό των προσώπων αυτών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, αλλά αντιθέτως την άνιση συγκέντρωση τους σε ορισμένες μόνο Περιφέρειες, κάτι που επιφέρει σημαντική επιβάρυνση και υποβάθμισή τους σε σχέση με τις άλλες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, από πουθενά δεν προκύπτουν οι νόμιμοι λόγοι που υπαγορεύουν την επιβολή του περιοριστικού μέτρου της κυκλοφορίας, προκειμένου να μπορεί να κριθεί εάν βρίσκεται εντός των ορίων των διατάξεων του άρθρου 41 του νόμου 4375/2016 (σε εξουσιοδότηση του οποίου εκδόθηκε η προσβαλλόμενη απόφαση της διευθύντριας της υπηρεσίας ασύλου) οι οποίες (διατάξεις) «ερμηνευμένες υπό το φως της Σύμβασης της Γενεύης που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του διεθνούς νομικού συστήματος για την προστασία των προσφύγων», επιτρέπει την επιβολή στους αιτούντες διεθνή προστασία τα περιοριστικά αυτά μέτρα.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε μία περίοδο που οι προσφυγικές ροές είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Μόνο το τελευταίο δεκαήμερο 1.056 μετανάστες έχουν φτάσει από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, η πλειονότητα των οποίων έχει καταθέσει αίτημα ασύλου.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτη οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες