Η κυβέρνηση έχει ήδη διαμορφώσει ένα ιδιαίτερα αυστηρό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το αυστηρότερο στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια ομπρέλα προστασίας μέχρι το τέλος του 2018, ανέφερε σε συνέντευξή του στη Realnews, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη οι παρεμβάσεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα θα διευκολύνουν από τη μία τη διαδικασία για τους δανειολήπτες, απλοποιώντας τον τρόπο κατάθεσης δικαιολογητικών, ενώ θα εισάγουν πρόσθετες δικλείδες προστασίας από την κακόβουλη αξιοποίηση του πλαισίου από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ο υπουργός δεν υποστηρίζει την ιδέα της προσφοράς στους ιδιοκτήτες σε τιμές ανάλογες των fund πριν από τους πλειστηριασμούς, καθώς όπως αναφέρει «αν και ακούγεται δίκαιο, στην πραγματικότητα ανοίγει τον δρόμο για την κακόβουλη χρήση του θεσμικού πλαισίου και άρα την υπονόμευσή του. Κι’ αυτό επειδή εάν κάποιος γνωρίζει ότι η μη εξυπηρέτηση ενός δανείου οδηγεί σε “κούρεμα”, τότε θα πάψει να το εξυπηρετεί».

Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι οι όποιες παρεμβάσεις έγιναν αποκλειστικά στο λιγνιτικό δυναμικό, Εκτός παρέμειναν οι υδροηλεκτρικές μονάδες και οι μονάδες φυσικού αερίου, που περιελάμβανε το σχέδιο της “μικρής ΔΕΗ”, «το οποίο ακυρώσαμε ως κυβέρνηση».

Αυτό είχε ως συνέπεια αντί να μειωθεί το παραγωγικό δυναμικό κατά 22,1%, να μειώνεται μόλις κατά 9%