Ο πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για συνδιαχείριση φυσικών πόρων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ανακοίνωσή της η προεδρία της δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης δέχθηκε την Κυριακή στη Λεμεσό τον επικεφαλής του γραφείου του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Σεργκίι Ιλαριόνοφ, ο οποίος του μεταβίβασε την πρόταση του κ. Ακιντζί.

Σημειώνεται ότι ο Μουσταφά Ακιντζί υπέβαλε προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών πρόταση σχετικά με τη συνεκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού.

Απ’ την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε τη σύγκλιση του Συμβουλίου Αρχηγών στις 16 Ιουλίου, με σκοπό να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις, αλλά και την εν λόγω πρόταση, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ανακοίνωση.

Τσαβούσογλου: Θα συνεχίσουμε τις έρευνες αν απορριφθεί η πρόταση

Σε άρθρο του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kıbrıs Postası (Cyprus Post), ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρεται και αυτός με τη σειρά του στο ζήτημα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, την τουρκική υφαλοκριπίδα, αλλά και την επίλυση του Κυπριακού.

Ο ίδιος δήλωσε ακόμη ότι εφόσον απορριφθεί η πρόταση που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά στον ΟΗΕ για σύσταση επιτροπής με στόχο την από κοινού εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού, η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες για εξώρυξη βάσει του προγραμματισμού της.

Ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτηρίζει απαράδεκτο «η ελληνοκυπριακή πλευρά, που εμποδίζει την επίλυση, να αφήνει τους Τουρκοκύπριους να επωφεληθούν από τους φυσικούς πόρους μετά τη λύση», ενώ αναφέρθηκε και στις γεωτρήσεις που πραγματοποιεί το πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ:

Το Φατίχ βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκριπίδα. Για τη θέση όπου το Φατίχ κάνει γεωτρήσεις και η “ΕΔΝΚ” κάνει φασαρία, δεν υφίσταται Περιοχή Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας, που έχει οριστεί με συμφωνία οριοθέτησης

Τέλος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τονίζει ακόμη ότι το θέμα έχει δύο διαστάσεις: Η μια είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων υφαλοκριπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η άλλη το Κυπριακό.