Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Σφοδρή κόντρα ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Η αντιπαράθεση Τσίπρα- Μητσοτάκη κρατάει καλά, με τους δύο πολιτικούς στις ομιλίες τους να εξαπολύουν επίθεση ο ένας στον άλλον απ’ το βήμα της Βουλής.

Ο Πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αυτές τις μέρες στη Βουλή προσπάθησε να εκτρέψει τη συζήτηση απ’ τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητα των Ελληνίδων και των Ελλήνων.

Να μη συζητήσουμε για τα μέτρα στήριξης της ελληνικής κοινωνίας που ανακοινώσαμε προχθές. Να μη συζητήσουμε για το σχέδιό μας για οριστική έξοδο από τη κρίση, για διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και για οριστική επιστροφή στη κανονικότητα. Και το κάνατε αυτό χωρίς κανένα ηθικό ενδοιασμό

Ο κ. Τσίπρας είπε απευθυνόμενος στην Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έδωσε ό,τι απαντήσεις είχε να δώσει και δήλωσε πως δεν προτίθεται ν’ ασχοληθεί ξανά με τις προσωπικές επιθέσεις και με την αθλιότητα των κατασκευασμένων ειδήσεων.

Ποτέ δεν έχω προβεί σε κριτική σε βάρος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, έχω την αίσθηση όμως ότι εσείς δεν τιμάτε τη μνήμη του πατέρα σας, όχι εγώ. Εσείς βαδίζετε με μία σκιά πάνω από το κεφάλι σας, αυτή του πατέρα σας. Εγώ δεν έχω κανένα κόμπλεξ, κανένα σύμπλεγμα για ό,τι έκανε η οικογένειά μου. Εσείς όμως, με τον τρόπο που κινείστε, δείχνετε ότι κάποιο πρόβλημα έχετε, αλλά δεν θέλω να συνεχίσω τη συζήτηση σε όλα αυτά. Οι πολίτες θα μας κρίνουν με βάση τις θέσεις και τις απόψεις μας

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός διερωτήθηκε μήπως ο εκλογικός θρίαμβος που περιμένει ο κ. Μητσοτάκης αποδειχθεί ότι είναι μόνο δημοσκοπικός, λέγοντας πως ίσως η διαφορά θα είναι αντίστοιχη του δημοψηφίσματος, «που οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω 15 με 20 μονάδες;».

Ο Αλέξης Τσίπρας απ’ το βήμα της Βουλής εξέφρασε την άποψη ότι στη ΝΔ ζουν εδώ και πάρα πολύ καιρό σε μια ψευδαίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει. Ότι είναι φωτοβολίδα και θα σβήσει. Ότι δεν έχει ρίζες στον ελληνικό λαό. «Κάποιοι προφανώς σας συμβουλεύουν έτσι και σας συμβουλεύουν λάθος. Και βεβαίως υποτιμάτε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν θα καταρρεύσει, αλλά θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Είναι η παράταξη που εκπροσωπεί και παλεύει για τα συμφέροντα των πολλών», πρόσθεσε.

Ο ίδιος είπε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει ένα μεγάλο λάθος με το να προσπαθεί να πάει τη συζήτηση στο προσωπικό και στο ηθικό πλεονέκτημα, λέγοντας πως εκεί «κι αν θα χάσετε κατά κράτος. Μας δίνετε πάσες σε κενό τέρμα. Αλλά το κάνετε αυτό για δύο λόγους.  Ο πρώτος αφορά την απόλυτη παραδοχή τη δική σας και των συμβούλων σας για την οικονομία. Ο δεύτερος είναι γιατί πιστεύετε ότι έτσι θα ρεφάρετε στο ηθικό έλλειμμα. Όπως παλιότερα έλεγε ο Πάγκαλος μαζί τα φάγαμε, εσείς τώρα θέλετε να πείτε ότι “όλοι το ίδιο είμαστε”. Αλλά δεν έχετε καταλάβει ότι η ουσία δεν και πραγματικό σας πρόβλημα δεν είναι το ηθικό μειονέκτημα. Αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημά σας. Το πρόβλημά σας είναι πολιτικό. Το πρόβλημά σας δεν είναι ότι είστε μέρος της ελίτ. Το πρόβλημά σας είναι ότι η πολιτική σας και το πρόγραμμά σας ευνοούν κατάφορα τις ελίτ».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Πρόεδρο της ΝΔ ότι έχει ως στόχο ν’ αποκτήσει πρόσβαση στα λαϊκά στρώματα, μέσω των στερεοτύπων, της ακροδεξιάς παραδοξολογίας και του κουτσομπολιού και αναδεικνύοντας «ακόμα μία φορά στην αγαπημένη σας φράση για την τάξη και την ασφάλεια. Όταν επί των ημερών σας έπαιρναν άδεια οι πρώτοι καταδικασμένοι της 17Ν, όταν επί των ημερών σας, βαρυποινίτες δραπέτευαν από τις φυλακές με ελικόπτερα, και τότε δεν λέγατε κάτι. Αυτή θα είναι η πολιτική της ΝΔ από εδώ μέχρι τις ευρωεκλογές και από τις ευρωεκλογές μέχρι τις εθνικές εκλογές. Αλλά όσο λοιπόν εσείς θα ασχολείστε με την παραπλάνηση των πολλών εμείς θα μιλάμε, θα εργαζόμαστε, θα δίνουμε απαντήσεις στα πραγματικά τους προβλήματα και τις ανάγκες τους».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, απ’ τον Αύγουστο του 2018, η Βουλή συνέρχεται για να ψηφίσει μέτρα σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών, ενώ αναφέρθηκε και στα νέα μέτρα που έχει ανακοινώσει:

  • «Υλοποιούμε μια Νέα Οικονομική Πολιτική. Με ασφάλεια για τις επόμενες γενιές αλλά και ιεραρχήσεις.
  • Ξεκινήσαμε με την αποκατάσταση της εργασιακής κανονικότητας. Τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
  • Την αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου για τους νέους που εσείς τον φέρατε.
  • Το πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία.
  • Τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οφειλές των πολιτών σε ταμεία και εφορία.
  • Και φυσικά υλοποιήσαμε ένα προς ένα όσα δεσμεύτηκα στη ΔΕΘ: Την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, τις 4.500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή, το επίδομα στέγασης που μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει 240.000 συμπολίτες μας και όλα τα υπόλοιπα.
  • Την περασμένη Τρίτη, δεσμευτήκαμε και προχωράμε στην υλοποίηση ενός ακόμα πιο σημαντικού και πολύ πιο διευρυμένου πακέτου μέτρων στήριξης όχι μόνο της κοινωνικής πλειοψηφίας αλλά όλων, με μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα και θα ψηφιστούν την άλλη εβδομάδα, όπως: Μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στην εστίαση από 24% στο 13%, Μετάταξη του ΦΠΑ τροφίμων από το 24% στο 13%. Μειώνεται ο φόρος προστιθέμενης αξίας στην ενέργεια, στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο από το 13% στο 6%. Κατανομή της 13ης σύνταξης, συνολικού κόστους περίπου 800 εκατ. ευρώ.
  • Από την επόμενη χρονιά έρχεται κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα έως 20.000 ευρώ  και μείωση από 5% σε 2%  για εισοδήματα έως 30.000.
  • Αύξηση κατά 50% του συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων, μέτρο που αφορά τους επενδυτές.
  • Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως 25 ετών στο 80%, έως 29 ετών στο 25%, Μείωση μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 11%.
  • Φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους των νησιών, μείωση του ΕΝΦΙΑ για νησιά έως 1.000 κατοίκων.
  • Μειώνεται ο φόρος των συνεταιρισμών 10%, Απαλλαγή των τόκων στεγαστικών δανείων για τους δανειολήπτες».

Όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Απ’ την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως η συζήτηση την Τετάρτη εκτραχύνθηκε και δήλωσε ότι όλοι τον ξέρουν και ξέρουν ότι δεν είναι ούτε το ύφος ούτε το ήθος του αυτό που έδειξε.

Κάνει λάθος όμως ο κ. Τσίπρας. Δεν θα ανεχτώ καμία άλλη χυδαία αναφορά στην οικογένειά μου. θα απαντώ, γιατί η κοινή γνώμη πρέπει να έχει αντίληψη

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτα απ’ όσα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα δεν θα είχαν γίνει εάν ο κ. Τσίπρας από την αρχή είχε ζητήσει από τον Παύλο Πολάκη να ανασκευάσει, όταν επιτέθηκε σε έναν ήρωα της ζωής, να τον ανακαλέσει σε τάξη όταν μείωσε έναν άξιο επιστήμονα.

Αν ο κ. Τσίπρας είχε αποπέμψει τον κ. Πολάκη γι’ αυτό που είπε για τον κ. Κυμπουρόπουλο, τίποτα από όσα έγιναν την περασμένη εβδομάδα δεν θα είχε γίνει. Όμως, επέλεξε να τον κρύψει πίσω από ένα ολόκληρο κόμμα

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας έβγαλε τον Πολάκη που έκρυβε μέσα του, μίλησε με ύφος απαράδεκτο για πολιτική αντιπαράθεση.

«Ακόμα και σε ταραγμένες εποχές, δεν θυμάμαι κανέναν πολιτικό να αναφέρεται με τέτοιο ύφος σε κανέναν πολιτικό του αντίπαλο. Είναι κι αυτό ένα από τα ήθη του ΣΥΡΙΖΑ που έφερε μαζί του και ευτυχώς, θα φύγει μαζί του. Όταν κ. Τσιπρα μου μιλάτε στον ενικό, δεν θίγετε εμένα αλλά το αξίωμά σας. Απαράδεκτο το ότι χαρακτηρίσατε “περιφερόμενη γλάστρα” τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Ο Στέλιος απάντησε νηφάλια, με εφτά λέξεις “είναι άδικο αυτό που είπατε για μένα”. Κατά βάθος πρέπει να σας ενοχλεί, ότι συντάχθηκε με τη ΝΔ και είναι δικός μας υποψήφιος
Όταν έχεις κάνει καριέρα, κατηγορώντας τους πολιτικούς αντιπάλους σου για σχέσεις με την ελίτ και αποκαλύπτεται, ότι κάνεις κρυφά διακοπές σε πανάκριβο κότερο, πρέπει να είσαι έτοιμος να υποστείς τις συνέπειες, πόσω μάλλον όταν υπάρχουν βάσιμες υποψίες για συναλλαγή. Κι ακόμα δεν μας έχετε απαντήσει, εάν έχετε προτείνει την κυρία Παναγοπούλου για “αθάνατη”», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις φωτογραφίες απ’ τις διακοπές του Πρωθυπουργού με σκάφος το περασμένο Καλοκαίρι.

Μιλώντας για την 13η σύνταξη που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για συνεχή αφαίμαξη του ΣΥΡΙΖΑ «ώστε -κάποια στιγμή- να δίνετε ένα επίδομα σε κάποιους ψηφοφόρους.  Αυτό που δίνετε δεν είναι 13η σύνταξη. Πάλι ψέματα λέτε. Ένα προεκλογικό επίδομα είναι, που δίνετε χωρίς να ντρέπεστε λίγο πριν τις εκλογές, μήπως και καταφέρετε να ανακόψετε τον πορεία προς τη συντριβή».

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, οι Ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν εθνική κάλπη, καθώς είναι η πρώτη ευκαιρία να κρίνουν και να απαντήσουν οι πολίτες σε όσα έζησαν: «Στα ψέματα, στους  φόρους, στο διχασμό και στην εθνική πληγή που άνοιξε η Συμφωνία των Πρεσπών. Τα πραγματικά διλήμματα είναι αλήθεια ή ψέματα; Ευκαιρίες για τους πολλούς ή φτωχοποίηση; Ασφάλεια ή χάος; Ενότητα ή διχασμός; Γι’ αυτά θα ψηφίσουμε σε δύο Κυριακές από μεθαύριο. Και το μήνυμα του λαού θα είναι καθαρό και βροντερό».

Σηκώνω, λοιπόν, το γάντι κ. Τσίπρα. Οι ευρωεκλογές θα είναι ψήφος αποδοκιμασίας στην χειρότερη Κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη Μεταπολίτευση και μετά. Και ψήφος στήριξης στην ενωμένη και ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία. Την μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να ενώσει όλους τους Έλληνες σε μια μεγάλη εθνική αναγέννηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα εξέφρασε την άποψη ότι το βράδυ της 26ης Μαΐου θα μένει μόνο μια επιλογή στον Πρωθυπουργό: Να προκηρύξει αμέσως εθνικές εκλογές «και να δεσμευτείτε σήμερα ότι θα το κάνετε. Και να δώσετε επιτέλους τη δυνατότητα στον λαό, να πάρει τις τύχες στα χέρια του».

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη συνέχεια απαρίθμησε τους ανθρώπους που τον ενδιαφέρουν να έρθουν στην κάλπη:

  • «Με ενδιαφέρουν οι νέοι άνθρωποι που πρέπει να έλθουν στην κάλπη για να ορίσουν τη δική τους πορεία.
  • Με ενδιαφέρουν οι επαγγελματίες που -με λιγότερους φόρους και εισφορές- είναι αυτοί που θα αναστήσουν ξανά την μεσαία τάξη.
  • Οι αγρότες και οι νέοι δρόμοι για την παραγωγή τους.
  • Οι επιχειρηματίες που θα προχωρήσουν σε επενδύσεις σε ένα ασφαλές τραπεζικό περιβάλλον, δημιουργώντας πολλές καλές θέσεις εργασίας.
  • Οι συνταξιούχοι που πρέπει κάποτε να νιώσουν ασφάλεια για τα υπό0λοιπα χρόνια της ζωής τους και να δουν τα παιδιά τους να πηγαίνουν μπροστά.
  • Αλλά κι οι άνεργοι και οι πιο αδύναμοι που θα έχουν Εγγυημένο Εισόδημα και περίθαλψη, αλλά κι ευκαιρίες να διεκδικήσουν μια καλύτερη θέση στην κοινωνία.
  • Με ενδιαφέρει η οικογένεια που δικαιούται δωρεάν πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς. Πρόσθετο αφορολόγητο για τα παιδιά και ενίσχυση 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση.
  • Και με ενδιαφέρει, τέλος, ο κάθε Έλληνας που έχει, επιτέλους, δικαίωμα να ζει με ασφάλεια στο σπίτι και στη γειτονιά του. Κι η Αθήνα να πάψει να διαλύεται, όπως χθες, για να βολτάρει ελεύθερος ο κάθε Κουφοντίνας».

Διαβάστε ακόμα:

Η ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή | Η απάντηση Μητσοτάκη