Περίπου 440.000 κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν καταγραφεί μέχρι και σήμερα με τους θανάτους να ξεπερνούν τους 19.700. Οι τοπικές επιδημίες συνεχίζονται με διαφορετική ταχύτητα αύξησης ανάλογα με τα μέτρα και την τήρησή τους. Όσα είπαν στην συνέντευξη Τύπου για τον κορονοϊό οι κκ Τσιόδρας και Χαρδαλιάς. 

Στη συνέντευξη Τύπου για τον κορονοϊό, ο κ. Τσιόδρας για τον κορονοϊό έκανε γνωστό πως καταγράφηκαν 78 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον αριθμό συνολικά στα 821 κρούσματα. Από αυτούς 134 νοσηλεύονται και η πλειοψηφία είναι άνδρες.

53 άνθρωποι νοσηλεύονται στη ΜΕΘ διασωληνωμένοι με μέση ηλικία τα 67 έτη, ενώ οι περισσότεροι είναι άνδρες με υποκείμενα νοσήματα. Η επιδημία συνεχίζεται χωρίς να υπάρχει μεγάλη εκθετική αύξηση, υπογράμμισε ο Καθηγητής.

Δύο νέοι θάνατοι σημειώθηκαν σήμερα Τετάρτη, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 22 με μέση ηλικία τα 75 έτη. Σε αυτή τη λίστα οι 18 είναι άνδρες και 4 γυναίκες. Οι 21 από τους 22 είχαν υποκείμενο νόσημα. 36 έχουν πάρει εξιτήριο, ενώ έχουν γίνει περισσότερα από 10.000 εργαστηριακά τεστ.

Εστίες μπορεί να γίνουν η κοινότητα που ζει ο καθένας αν αντιμετωπίσουμε με ελαφρότητα την κατάσταση, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας μιλώντας για τα γηροκομεία και όπου υπάρχουν άτομα μεγάλης ηλικίας τονίζοντας πως τα μέτρα θα πρέπει να είναι τρεις φορές πιο αυστηρά διαφορετικά θα γίνουν οι αδύναμοι κρίκοι στη μάχη με τη ζωή.

Ο ιός, όμως, δεν σέβεται καμία ηλικία καθώς σοβαρά κρούσματα μπορεί να σημειωθούν και σε νέους ανθρώπους. «Γι΄αυτό και γι΄αυτούς τους ανθρώπους θέλω να τονίσω να παρακολουθείτε την υγεία σε συνεργασία με τον γιατρό, τακτική και καθημερινή επικοινωνία με επαγγελματία υγείας», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας μιλώντας για τακτικές που πρέπει να ακολουθούμε όπως ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο, περιορισμό των ατόμων που φροντίζουν τον ασθενή στο σπίτι. Αν υπάρχει ασθενής στο σπίτι δεν επιτρέπονται επισκέψεις ενώ αν είναι εφικτό τα μέλη της οικογένειας πρέπει να είναι σε διαφορετικό δωμάτιο και να περιορίζονται οι μετακινήσεις του ασθενή στο σπίτι και καλός αερισμός.

Παράλληλα, χρειάζεται προσοχή στις επαφές με μολυσμένα αντικείμενα, όπως πιάτα, πετσέτες, ποτήρια κλπ. τα οποία μετά από σχολιαστικό πλύσιμο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά. Κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες κλπ. θα πρέπει να τοποθετούνται σε ξεχωριστό σάκο για να αποφεύγεται η επαφή με το δέρμα μας και στη συνέχεια να πλένονται στο πλυντήριο σε υψηλή θερμοκρασία.

Γιατί ο ιός πλήττει κυρίως τους άνδρες;

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, γιατί ο ιός πλήττει κυρίως τους άνδρες, ο κ. Τσιόδρας απάντησε πως δεν μπορούν να πουν με ακρίβεια γιατί συμβαίνει αυτό, ενώ τόνισε πως και από τις προηγούμενες επιδημίες (SARS και MERS) φάνηκε το ίδιο. Ίσως μια εξήγηση να δίνεται από τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά των ανδρών όπως το κάπνισμα ή το αλκοόλ.

Επίσης σε μία μελέτη φάνηκε και κάποιος ρόλος των οιστρογόνων, των ορμονών του γυναικείου φίλου, ενώ λόγω DNA οι γυναίκες έχουν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο κ. Χαρδαλιάς από τη μεριά του, μίλησε για το τάισμα των αδέσποτων, διευκρινίζοντας πως όσοι φροντίζουν τα αδέσποτα στον Δήμο, «έχουμε έρθει σε επικοινωνία με την ΚΕΔΕ και μέσα στις επόμενες ώες θα υπάρξει από του Δήμους βεβαίωση μετακίνησης για εκείνους που έχουν αναλάβει σίτιση αδέσποτων ζώων. Σε αυτή τη βεβαίωση θα αναφέρεται το σημείο που βρίσκονται τα ζώα, οι ημέρες και η ώρα ταΐσματος.

Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι όσων είναι σε καραντίνα.

Ο κ. Χαρδαλιάς κήρυξε σε έκτακτη κατάσταση την κοινότητα Εχίνου του δήμου Μύκης στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης λόγω κρουσμάτων κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, όπως είπε επιβάλλεται προσωρινός περιορισμός των κατοίκων χωρίς καμία εξαίρεση μετακίνησης για δύο εβδομάδες μέχρι να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση. Την τροδοφοσία και τις λοιπές ανάγκες θα καλύπτουν η Αστυνομία και η Πυροσβεστική της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτι κάλεσε τους κατοίκους της Ξάνθης να παραμείνουν σπίτια τους καθώς ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου είναι υψηλότατος. Μέχρι στιγμής στην περιοχή έχουν καταγραφεί συνολικά 8 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 4 στην πόλη, 3 στην ορεινή ζώνη και 1 στη Διομήδεια.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Η επιδημιολογική εικόνα με τις ηλικίες των κρουσμάτων στην Ελλάδα