Η υπόθεση της απόπειρας βιασμού στη Σουηδία από Assange φαίνεται να ξαναβγαίνει στο φως, ύστερα από απόφαση που πάρθηκε το πρωί της Δευτέρας.

Με εντολή της Σουηδέζας εισαγγελέα, Eva-Marie Persson, θα ξανανοίξει την υπόθεση Assange για βιασμό, για την οποία ο ιδρυτής του WikiLeaks κατηγορείται, από το 2010. Όπως έκανε γνωστό η εισαγγελέας σε δηλώσεις, οι εισαγγελείς θα συνεχίσουν την έρευνα της υπόθεσης βιασμού με απώτερο σκοπό να την ολοκληρώσουν.

Η υπόθεση Assange για βιασμό δύο γυναικών, το 2017, είχε τεθεί σε «πάγο» με αίτημα τον τότε εισαγγελέων που δεν έβρισκαν λόγους να προωθήσουν τόσο ένα τέτοιο συμβάν.

Το ίδιο έτος με το πάγωμα της υπόθεση βιασμού, ο Assange είχε βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού ζητώντας πολιτικό άσυλο. Ωστόσο, είχε καταδικαστεί με 50 εβδομάδες φυλάκισης για παράλειψη εγγύησης στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2012. Παρά ταύτα, ο Assange περίπου ένα μήνα πριν συνελήφθη υπό την κατηγορία ότι είχε συνωμοτήσει με την Chelsea Manning με σκοπό να κλέψει κρατικά μυστικά.

Όλα τα παραπάνω, και σε περίπτωση που Assange καταδικαστεί, ενδέχεται να οδηγήσουν τον ιδρυτή του WikiLeaks ακόμα και σε… θάνατο.

Το γεγονός αυτό δεν άφησε ασχολίαστο η αρχισυντάκτρια της σελίδας του Assange που μ’ ένα υπερασπιστικό μήνυμα δηλώνει πως όλο αυτό αποτελεί μια προπαγάνδα που στο τέλος θα βοηθήσει τον Assange να καθαρίσει το όνομά του.

Αναλυτικά η δήλωση του αρχισυντάκτη του WikiLeaks:

Από τότε που ο Julian Assange συνελήφθη στις 11 Απριλίου 2019, υπάρχει σημαντική πίεση στη Σουηδία για να ανοίξει ξανά η έρευνά, αλλά πάντα υπήρχε πολιτική πίεση γύρω από αυτή την υπόθεση. Το άνοιγμά της εκ νέου θα δώσει στον Julian μια ευκαιρία να καθαρίσει το όνομά του

Διαβάστε επίσης:

Συνελήφθη ο Assange | Ο Ισημερινός του αφαίρεσε το άσυλο

Photo: Reuters: Peter Nicholls