Σοβαρό πλήγμα για την Johnson & Johnson: Το ταλκ είναι καρκινογόνο και το ήξεραν εδώ και χρόνια

LIKE US ON FACEBOOK

Βουτιά έκανε η μετοχή του αμερικανικού κολοσσού Johnson & Johnson, αφού υποχώρησε άνω του 10%, μετά την έρευνα του Reuters που αποκάλυψε ότι το ταλκ είναι καρκινογόνο και το γνώριζε εδώ και δεκαετίες η εταιρεία.

Το ταλκ Johnson & Johnson περιέχει αμίαντο, μια ουσία που θεωρείται καρκινογόνα, σύμφωνα με την εκτενή μελέτη που πραγματοποίησε και δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters.

Οι επενδυτές ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η έρευνα καθώς η εταιρεία φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων βρίσκεται αντιμέτωπη με χιλιάδες αγωγές, κυρίως από γυναίκες και συγγενείς τους που ασθένησαν ή πέθαναν από καρκίνο.

Όπως αναφέρει η έρευνα του Reuters, η οποία βασίστηκε σε υπομνήματα, εσωτερικές αναφορές και άλλα εμπιστευτικά έγγραφα, στελέχη της J&J γνώριζαν τουλάχιστον από το 1971 ότι τα προϊόντα της περιείχαν μικρή ποσότητα αμίαντου.

Η εταιρεία μάλιστα είχε παραγγείλει και πληρώσει για μελέτες για το Baby Powder και πλήρωσε κάποιον για να επαναδιατυπώσει το άρθρο που παρουσίαζε τα ευρήματα σε ένα επιστημονικό περιοδικό.

Η J&J εξέδωσε μια ανακοίνωση, απαντώντας στην έρευνα του Reuters, στην οποία τονίζει «οποιαδήποτε υπόνοια» ότι γνώριζε ή έκρυβε πληροφορίες για την ασφάλεια του ταλκ «είναι ψευδής».

«Πρόκειται για μια εσκεμμένη προσπάθεια να ξεχαστεί το γεγονός ότι χιλιάδες ανεξάρτητα τεστ αποδεικνύουν ότι το ταλκ μας δεν περιέχει αμίαντο, ούτε προκαλεί καρκίνο», τόνισε ο Έρνι Νιούβιτς, ο αντιπρόεδρος της, σε mail.

Η εταιρεία συνεχίζει να υποστηρίζει ότι το Baby Powder δεν περιέχει αμίαντο και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ασφάλεια του προϊόντος της.

Όπως αναφέρει, ωστόσο, το Reuters, το 1976 η J&J διαβεβαίωσε την υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ότι δεν εντοπίστηκε αμίαντος «σε κανένα δείγμα» του ταλκ που είχε παραχθεί από τον Δεκέμβριο του 1972 μέχρι τον Οκτώβριο του 1973. Όμως, τουλάχιστον τρεις εξετάσεις από τρία διαφορετικά εργαστήρια, μεταξύ 1972-75, βρήκαν αμίαντο στο ταλκ.

Η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με περισσότερες από 10.000 αγωγές, από καταναλωτές που υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα Baby Powder και Shower to Shower προκαλούν καρκίνο των ωοθηκών. Τα εν λόγω προϊόντα θεωρείται ότι προκαλούν μεσοθηλίωμα, έναν σπάνιο και θανατηφόρο τύπο καρκίνου που συχνά ξεκινά από τον υπεζωκότα ή το περιτόναιο.

Διαβάστε ακόμα:

Προσοχή: Ανακαλούνται φάρμακα με πιθανό ανθρώπινο καρκινογόνο- Τι πρέπει να κάνετε

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved