Σοβαρό επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα εκδηλώθηκε την Κυριακή, καθώς το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό κατηγορεί τη Ρωσία ότι άνοιξε πυρ κατά των πλοίων της.

Σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα, φαίνεται ότι τα πυρά του ρωσικού Λιμενικού χτύπησαν ένα πλοίο και ότι τραυμάτισαν μάλιστα ένα μέλος του πληρώματος. Το ουκρανικό ναυτικό προχώρησε στην ανακοίνωση μια ημέρα μετά τις αυξανόμενες εντάσεις στη Μαύρη Θάλασσα.

Κατά τη διάρκεια των εντάσεων, η Ρωσία εμπόδισε τρία ουκρανικά ναυτικά σκάφη να περάσουν στη Θάλασσα του Αζόφ μέσω των στενών του Κερτς, βάζοντας ένα τεράστιο φορτηγό πλοίο κάτω από μια ρωσική ελεγχόμενη γέφυρα.

Σημειώνεται ότι η Θάλασσα του Αζόφ είναι το βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, που συγκοινωνεί μέσω του πορθμού του Κερτς. Στο βόρειο τμήμα αυτής της θάλασσας βρίσκεται η Ουκρανία, στα δυτικά η Κριμαία και στα ανατολικά η Ρωσία.

Παράλληλα, η Ρωσία εμπόδισε τα τρία πλοία του ουκρανικού ναυτικού να εισέλθουν στη Θάλασσα, τοποθετώντας το εμπορικό πλοίο κάτω από τη γέφυρα που ελέγχει.

Σε βίντεο από το επεισόδιο, που δημοσίευσαν ρωσικά ΜΜΕ, διακρίνεται τόσο το ρωσικό σκάφος του λιμενικού όσο και τα τρία ουκρανικά πολεμικά.

Αξίζει να αναφερθεί ακόμη ότι την Κυριακή, Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορήθηκαν για την παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια Ρώσων συνοριακών φρουρών να εμποδίσουν ουκρανικά πλοία να κάνουν τον γύρο της Κριμαίας και να φτάσουν σε ένα ουκρανικό λιμάνι.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες προς το παρόν πληροφορίες, ένας Ουκρανός φέρεται ότι σκοτώθηκε κατά την επίθεση των ρωσικών πλοίων, ενώ το Reuters κάνει λόγο για έναν τραυματία.