Σοβαρά επεισόδια στα Τίρανα, όπου διαδηλωτές που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση, ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

Πιο συγκεκριμένα, χιλιάδες διαδηλωτές το μεσημέρι του Σαββάτου εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες, κατάφεραν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και επιχείρησαν να σπάσουν τις πόρτες του κτιρίου που βρίσκεται το γραφείο του Έντι Ράμα, ζητώντας την παραίτησή του.

Οι διαδηλωτές έδωσαν το «παρών» στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης, η οποία ζητάει την αποχώρηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος είναι πρωθυπουργός από το 2013.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται ενώ τέσσερις διαδηλωτές παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και χρειάσθηκαν περίθαλψη, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Αρχικά, περίπου 100 διαδηλωτές έριξαν καπνογόνα και πέτρες προς το κτίριο που στεγάζει το γραφείο του Αλβανού πρωθυπουργού, το οποίο περιβάλλονταν από ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι διαδηλωτές που κατηγορούν τον Αλβανό πρωθυπουργό για διαφθορά φώναζαν «Ράμα, φύγε», ενώ λίγο αργότερα παραβίασαν τον αστυνομικό κλοιό και κατέλαβαν το προαύλιο του κτιρίου.

Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι αστυνομικές δυνάμεις τελικά κατάφεραν να απωθήσουν τους διαδηλωτές κάνοντας εκτενή χρήση χημικών και δακρυγόνων. Οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν σιδερένιες ράβδους για να σπάσουν τις πόρτες, ενώ 10 από αυτούς κατάφεραν να μπουν στο κτίριο και ν’ ανεβούν στον πρώτο όροφο.

Σημειώνεται ότι ο Έντι Ράμα, ο οποίος το 2017 ανέλαβε τη δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του, είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι θα απουσιάζει από τα Τίρανα κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, καθώς θα βρισκόταν στην περιφέρειά του, στον Αυλώνα προκειμένου να μιλήσει με τους κατοίκους του για την «ανάπτυξη της πόλης».

Την Τετάρτη ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης των οπαδών του, είχε αναφέρει ότι: «Η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η τελευταία ημέρα της εξουσίας του Ράμα. Αυτό το καθεστώς πρέπει να ανατραπεί πάση θυσία».

Η αντιπολίτευση κατηγορεί ακόμη τον Ράμα για «συνέργεια με το οργανωμένο έγκλημα», αλλά και ότι «βύθισε τη χώρα στη διαφθορά και τη φτώχεια», ενώ ζητάει τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών η οποία θα αναλάβει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Photo: AP