Σώσε τους ήρωές σου: Παιδιά νηπιαγωγείου μαθαίνουν πώς να σώσουν κάποιον από εγκεφαλικό

LIKE US ON FACEBOOK

Οι «ΧΟΠΑ Ήρωες 112» μπορεί να μην έχουν ξεπηδήσει από κάποια ταινία της Marvel, αλλά κάνουν το πιο ηρωικό έργο! Μαθαίνουν να σώζουν μεγαλύτερους από εγκεφαλικό επεισόδιο!

Ξέρεις πώς να σώσεις κάποιον από εγκεφαλικό; Πιθανώς όχι, γιατί ποτέ κανείς δεν σου έδειξε. Αυτά τα παιδιά, όμως, έχουν την ευκαιρία να μάθουν πώς να «σώσουν» τους ήρωές τους, δηλαδή τους παππούδες τους!

Πρόκειται για παιδιά νηπιαγωγείου, εκπαιδευμένα να σώσουν κάποιον μεγαλύτερο από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο λόγος για το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και η διακριθείσα με το βραβείο «Health Collaboration 2018» ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Angels Initiative» και «αποσκοπεί στην ενημέρωση και προετοιμασία των μικρών παιδιών, ώστε να αντιληφθούν ποια είναι τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου σε έναν μεγαλύτερό τους και να μπορέσουν να καλέσουν έγκαιρα τις πρώτες βοήθειες χρησιμοποιώντας τον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112», σύμφωνα με όσα ανέφερε η Έλενα Κότα, διευθύντρια του Νηπιαγωγείου του Κολλεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη.

Στο εν λόγω νηπιαγωγείο έγινε η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, σε συνεργασία με το Τμήμα Συμβουλευτικής και Ψυχολογικών Υπηρεσιών του εκπαιδευτικού οργανισμού.

πώς να σώσεις κάποιον από εγκεφαλικό

Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», η κα Κότα σημείωσε ότι πολλά παιδιά περνούν αρκετό χρόνο με παππούδες και γιαγιάδες, άτομα δηλαδή της τρίτης ηλικίας, όπου ο κίνδυνος για εγκεφαλικά επεισόδια είναι συχνότερος.

Αυτό που εμείς τους μαθαίνουμε είναι όταν παρατηρούν κάποια αλλαγή στην κίνηση στο Χέρι, στην Ομιλία, στην κίνηση στο Πόδι να πάρουν Αμέσως τηλέφωνο στο 112 που είναι ο πανευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης. Έτσι προκύπτει και η λέξη ΧΟΠΑ, από τα αρχικά των συμπτωμάτων

Είναι σημαντικό τα παιδιά να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα κύρια συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου και τι θα πρέπει να κάνουν όταν εμφανιστεί. Αυτό μπορεί να σώσει έναν άνθρωπο όχι μόνο από τον θάνατο, αλλά και από μια μόνιμη αναπηρία.

πώς να σώσεις κάποιον από εγκεφαλικό

Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, που έχει ορίζοντα τριετίας, αφορά σε όλον τον ευρωπαϊκό χώρο και άρχισε από τη Θεσσαλονίκη, στο Νηπιαγωγείο του Κολλεγίου Ανατόλια. Σε συνεργασία με δωδεκαμελή εκπαιδευμένη διεπιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας οι μικροί μαθητές και μαθήτριες του νηπιαγωγείου παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα έξι ωρών σε διάρκεια πέντε εβδομάδων, ώστε να εξοικειωθούν με τα κυριότερα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου και να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το 112.

Διαβάστε ακόμα:

Σημάδια που προειδοποιούν για το εγκεφαλικό και πρέπει να τα προσέξεις!

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved