Τα τελευταία δύο χρόνια, πάνω από 1.500 αστυνομικοί έχουν ζητήσει ψυχολογική υποστήριξη μέσω της ειδικής τηλεφωνικής γραμμής της ΕΛ.ΑΣ.

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για την ψυχική υγεία των αστυνομικών. Κάθε χρόνο ζητούν ψυχολογική υποστήριξη εκατοντάδες αστυνομικοί, ενώ τα τελευταία 2 χρόνια 1.652 έχουν καλέσει για ψυχολογική υποστήριξη στον ειδικό αριθμό της ΕΛ.ΑΣ.

Η πολιτική και η φυσική ηγεσία της Αστυνοµίας παρουσίασαν την Πέμπτη τα αναλυτικά αποτελέσµατα της λειτουργίας της τηλεφωνικής γραµµής η οποία εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2017.

Όπως προκύπτει απ’ τα στοιχεία, 1.652 αστυνοµικοί έχουν ζητήσει ψυχολογική υποστήριξη µέχρι σήµερα, µε τους περισσότερους να αντιµετωπίζουν ενδοοικογενειακά προβλήµατα. Πιο συγκεκριμένα, 711 κλήσεις έγιναν το 2017, 833 το 2018 και 108 το πρώτο δίµηνο του 2019. Από αυτούς που ζήτησαν βοήθεια το 2018, οι 284 ήταν άντρες και οι 469 γυναίκες. Η δεύτερη αιτία άγχους, µετά τα ενδοοικογενειακά θέµατα, ήταν τα ερωτικής φύσεως προβλήµατα, η τρίτη το πένθος και η τέταρτη τα επαγγελµατικά ζητήµατα.

«Οι αστυνοµικοί βιώνουν έντονο στρες, καθώς η φύση της δουλειάς τους είναι πιεστική και ιδιαίτερα απαιτητική. ∆εν είναι τυχαίο ότι φεύγουµε νωρίς σε σχέση µε το προσδόκιµο ζωής. Και αυτό ισχύει και για τους υψηλόβαθµους αξιωµατικούς και για το χαµηλόβαθµο προσωπικό», τόνισε ο ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ., Μανώλης Κουφάκης.

Ο κ. Κουφάνης είπε πως σε µια περίπτωση, αστυνοµικός που τηλεφώνησε στη γραµµή υποστήριξης από τη Λάρισα βρισκόταν σε οριακή ψυχική κατάσταση, µε τον ψυχολόγο που ανέλαβε να του µιλήσει να καταλαβαίνει ότι υπάρχει ανάγκη για άµεση βοήθεια. Τελικά, με ειδικούς χειρισµούς κατάφερε να πείσει τον αστυνοµικό να του αποκαλύψει σε ποια υπηρεσία απασχολείται και έτσι ειδοποιήθηκε ο διοικητής του, ο οποίος προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. «Στη Λάρισα έπαιξε σηµαντικό ρόλο ο επαγγελµατισµός του ψυχολόγου. Ήταν ένα περιστατικό οριακό, το οποίο έπρεπε να προλάβουµε».

Όσον αφορά τα στοιχεία που αφορούν στις αυτοκτονίες αστυνοµικών, από το 2007 µέχρι σήµερα έχουν καταγραφεί 44 περιπτώσεις αυτοχειριών. Το έτος µε τις περισσότερες, έξι στον αριθµό, ήταν το 2013, ενώ το 2018 ήταν η πρώτη χρονιά έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια κατά την οποία δεν σηµειώθηκε ούτε µία αυτοκτονία αστυνοµικού, κάτι το οποίο μεταφράζεται ως επιτυχία από την ΕΛ.ΑΣ.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, απ’ την πλευρά της είπε:

Όταν εργάζεσαι σε ένα από τα κατεξοχήν συγκρουσιακά πεδία, είναι επόµενο να έρχεσαι συχνά αντιµέτωπος µε καταστάσεις ξεχωριστής σκληρότητας που δεν µπορείς να βιώσεις απλουστευµένα και “κυνικά”, όταν µάλιστα σε διακρίνουν οι αξίες, οι ανάγκες και τα πολιτισµικά κεκτηµένα του σύγχρονου ανθρώπου