Σκληρός αγώνας για τα προαπαιτούμενα και τη δόση

LIKE US ON FACEBOOK

Σκληρός είναι ο αγώνας που καλείται να δώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση και να καλυφθούν τα προαπαιτούμενα και η δόση, που είναι ακόμη σε εκκρεμότητα.

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εν μέσω αντιδράσεων των βουλευτών για το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τη Δευτέρα.

Σε περίπτωση που ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο απομένουν ακόμη σε εκκρεμότητα 30 προαπαιτούμενα, τα οποία θα ολοκληρωθούν με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους. Μέχρι στιγμής, χωρίς έχουν κλείσει μόλις τα 55 προαπαιτούμενα.

Νέα έκτακτη συνεδρίαση συγκάλεσε το Euroworking πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι τα προαπαιτούμενα έχουν κλείσει.

Στα 6,7 δισ. ευρώ εκτιμάει η κυβέρνηση ότι θα φθάσει η δόση που θα λάβει η Ελλάδα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Από τα 6,7 δισ ευρώ:

  • 3,3 δισ. ευρώ προορίζονται για τις ανάγκες του χρέους της χώρας από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούνιο του 2018
  • 1,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τα 500 εκατ. ευρώ σχεδιάζεται να εκταμιευθούν μαζί με τη δόση, στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα δοθεί τον Απρίλιο.
  • 1,9 δισ. ευρώ θα προστεθούν στο αποθεματικό ασφαλείας

Αναφορικά με το αποθεματικό ασφαλείας, που θα προσφέρει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, αυτό πρόκειται να φθάσει συνολικά στα 9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η πρώτη δόση σε περίπτωση που δοθεί θα φθάσει το 1,9 δισ. ευρώ.

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved