Σκληρή η στάση που κρατάει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan για το Ισραήλ, το οποίο χαρακτήρισε την Κυριακή ως ένα κράτος τρομοκράτη που σκοτώνει παιδιά.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θα αγωνιστεί με κάθε τρόπο» εναντίον της απόφασης του Trump να αναγνωριστεί η Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Η Παλαιστίνη είναι ένα αθώο θύμα (…) Όταν το Ισραήλ είναι ένα κράτος τρομοκράτης, ναι, τρομοκράτης!» ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε μια ομιλία του στη Σεβάστεια (Σίβας), στην κεντρική Τουρκία.

Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ιερουσαλήμ στο έλεος ενός κράτους που σκοτώνει παιδιά

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες ημέρες μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, μια απόφαση που η Άγκυρα καταδίκασε αμέσως.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Erdogan έχει χαρακτηρίσει την Ιερουσαλήμ «κόκκινη γραμμή για τους μουσουλμάνους», προσθέτοντας ότι η απόφαση του Trump είναι «άκυρη» και κατά τη γνώμη του «μη γενόμενη».

«Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους με όλα τα μέσα» κατά της απόφασης αυτής, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος. Παράλληλα, την Τετάρτη στη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη, σημείωσε ότι «θα δείξουμε ότι η εφαρμογή αυτού του μέτρου δεν θα είναι τόσο εύκολη».

«Δείτε πώς οι τρομοκράτες σέρνουν αυτό το 14χρονο παιδί», ανέφερε ο Erdogan στην ομιλία του δείχνοντας μια φωτογραφία που προβλήθηκε στο φόντο και φέρεται να είναι Παλαιστίνιος από τη Χεβρώνα, τον οποίο οδηγούν με δεμένα τα μάτια, ένστολοι Ισραηλινοί στρατιώτες.

Photo: Alkis Konstantinidis/Reuters