Σκληρή ανακοίνωση ΥΠΕΞ προς Ρωσία | «Εκδικητικές οι απελάσεις των Ελλήνων διπλωματών»

LIKE US ON FACEBOOK

Συνεχίζεται η κόντρα ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ρωσία έπειτα από την απόφαση της Ρωσίας να απελάσει στελέχη της πρεσβείας στη Μόσχα. Το ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση όπου χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή «αυθαίρετη και εκδικητική».

Η μακροσκελής ανακοίνωση ΥΠΕΞ προς Ρωσία έρχεται να φουντώσει την κόντρα της Ρωσίας με την Ελλάδα. Η απόφαση της ρωσικής πλευράς να απελάσει στελέχη της πρεσβείας στη Μόσχα φουντώνει την αντιπαράθεση. Την κίνηση αυτή το ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ως «αυθαίρετη και εκδικητική και δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο».

Το ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών και τονίζει ότι:

Θέλουμε να θυμίσουμε στους φίλους Ρώσους ότι καμιά χώρα στον κόσμο δεν θα ανεχόταν απόπειρες εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων, υπονόμευσης της εξωτερικής πολιτικής, και παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Κλείνοντας την ανακοίνωση το ΥΠΕΞ καταλήγει στο ότι: «Ως προς τα αυθαίρετα μέτρα που έλαβε η ηγεσία του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα θα απαντήσει με υπομονή και νηφαλιότητα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση ΥΠΕΞ προς Ρωσία είναι η εξής:

«Η Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική, με πολυδιάστατη, ανεξάρτητη δημοκρατική εξωτερική πολιτική. Ως κυρίαρχο κράτος με μακρά ιστορία, απαιτεί σεβασμό και σχέσεις ισότητας από κάθε τρίτο. Σε αυτά τα πλαίσια τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής φιλικής συνύπαρξης και με τη Ρωσία. Μιας μεγάλης χώρας με ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Στα πλαίσια της ίδιας πολιτικής, η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά καλές σχέσεις και συνεργασία με τους γείτονές της προκειμένου να επιλύσει χρονίζοντα προβλήματα όπως το ονοματολογικό, προς όφελος της ίδιας, των Βαλκανίων, της Ευρώπης και όλων των λαών.

Η Ρωσία, αυτή τη στιγμή, δείχνει ως να μη μπορεί να αντιληφθεί τις θέσεις αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Από τότε που πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας, δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια. Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει δικά της συμφέροντα και κριτήρια στη διεθνή πολιτική.

Σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να διαβάσει κανείς την κίνηση της Ρωσίας να προβεί σε απελάσεις στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα. Η απόφαση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν βασιζόταν σε στοιχεία, όπως εκείνη της ελληνικής πλευράς που στηρίχθηκε σε συγκεκριμένες αποδείξεις παράνομης και παράτυπης δραστηριότητας Ρώσων αξιωματούχων και πολιτών στο εσωτερικό της χώρας. Αντίθετα, η απόφαση της ρωσικής πλευράς είναι αυθαίρετη και εκδικητική, δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο.

Θέλουμε να θυμίσουμε στους φίλους Ρώσους ότι καμιά χώρα στον κόσμο δεν θα ανεχόταν απόπειρες α) εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων, β) υπονόμευσης της εξωτερικής πολιτικής, και γ) παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Η Ελλάδα προέβη σε μέτρα μόνο κατόπιν καταγραφής απτών επιβαρυντικών στοιχείων. Εξάλλου, η ίδια ουδέποτε παρενέβη ή αποπειράθηκε να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.

Είναι φανερό ότι υπάρχει μια μερίδα Ρώσων, ευτυχώς μειοψηφική, που νομίζει ότι μπορεί να κινείται στην Ελλάδα χωρίς να σέβεται νόμους και κανόνες, ακόμα και να εκτοξεύει απειλές. Η ελληνορωσική φιλία επιτάσσει την εγκατάλειψη τέτοιων αντιλήψεων και όχι το αντίστροφο.

Τέτοια περίπτωση είναι και η προσπάθεια να επιβληθεί στη χώρα η παρουσία της «Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Παλαιστινείας Εταιρείας», οργάνωσης που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα από τις μυστικές υπηρεσίες των Τσάρων που στόχο είχαν τον αφελληνισμό των πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής.

Τέλος, ως προς τα αυθαίρετα μέτρα που έλαβε η ηγεσία του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα θα απαντήσει με υπομονή και νηφαλιότητα».

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία προέβη την Δευτέρα 6 Αυγούστου στις απελάσεις Ελλήνων διπλωματών.

Σε ένταση ξανά οι σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας μετά την απέλαση Ελλήνων διπλωματών

Ακόμα μια κρίση στις σχέσεις τους περνάνε Ελλάδα και Ρωσία. Ενώ είχε περάσει ένα διάστημα απ’ την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, η οποία είχε φέρει ένα ρήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών, τώρα Ελλάδα και Ρωσία είναι και πάλι σε κόντρα.
Αφορμή για την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας είναι η απέλαση Ελλήνων διπλωματών απ’ τη Μόσχα. Αλλά και η απαγόρευση εισόδου στον Γιώργο Σακελλαρίου, τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Η ελληνική πλευρά, αντιδρώντας στην κλήση του Έλληνα πρέσβη, κ. Φρυγανά, στη Μόσχα, κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα, προκειμένου να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας για τις ρωσικές ενέργειες.

Διπλωματικές πηγές χαρακτήρισαν ως «ασύμμετρη κίνηση» την κίνηση της Ρωσίας ν’ απελάσει τους δύο Έλληνες διπλωμάτες. Ενώ τόνισαν ότι η ελληνική πλευρά είχε επιβάλει μέτρα απαντώντας σε συγκεκριμένες, αυθαίρετες κινήσεις των Ρώσων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αθήνα θα αντιδράσει «κατάλληλα και ανάλογα».

Η κόντρα ανάμεσα στις δύο χώρες ξεκίνησε όταν η Ελλάδα απέλασε Ρώσους διπλωμάτες.

Διαβάστε επίσης:

Σε ένταση ξανά οι σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας μετά την απέλαση Ελλήνων διπλωματών

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved