Σκέψεις για αναστολή εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

LIKE US ON FACEBOOK

Υπαρκτή είναι η σκέψη και η πιθανότητα για αναστολή εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που ισχύουν από την 1η Ιουλίου. Η εκπεφρασμένη βούληση της Κυβέρνησης, όπως είχε διατυπωθεί δημόσια είναι να υπάρξουν επιμέρους αλλαγές σε διατάξεις οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις π.χ στην με όρους- πρόωρη- αποφυλάκιση ισοβιτών.

Υπάρχουν όμως δυο δεδομένα που προκαλούν προβληματισμό:

  • Αν με νόμο αλλάξουν – κάποιες- επιμέρους διατάξεις, θα παραμείνει ίδια η κεντρική φιλοσοφία του νομοθετήματος και θα γίνει πολύ άμεσα. Επίσης είναι δεδομένο επειδή οι συγκεκριμένες διατάξεις των νέων κωδίκων είναι ευνοϊκότερες από τις προϋπάρχουσες , η ισχύς των κωδίκων από την 1η Ιουλίου έχει ήδη παράξει νομικά αποτελέσματα. Κι αυτό γιατί οι ευνοϊκότερες διατάξεις υπερισχύουν πάντα.
  • Οι πιο συνολικές αλλαγές θα πρέπει είναι αποτέλεσμα δράσης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Κάτι που σημαίνει πως θα χρειαστεί χρόνος ώστε να συγκροτηθεί και να επιληφθεί. Για να γίνει όμως αυτό , και να βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος για την επεξεργασία, δεν αποκλείεται να προκριθεί η αναστολή εφαρμογή τους. Η σκέψη έχει πέσει ήδη στο τραπέζι και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν εχει απορριφθεί, αντίθετα τυγχάνει επεξεργασίας…

Φυλακές Τύπου Γ’ – Ανεξάρτητη αρχή η γραμματεία κατά της Διαφθοράς

Ειλημμένη είναι πάντως η απόφαση για επανίδρυση φυλακών Υψίστης Ασφαλείας (καταργήθηκαν το 2015) και αλλαγής του τρόπου αδειών των κρατουμένων. Επίσης πέραν της κατάργησης του νόμου Παρασκευόπουλου , καταργείται η γραμματεία κατά της Διαφθοράς που υπάγονταν στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης . Ιδιαίτερη σημασία εχει επισης η ίδρυση ειδικών τμημάτων που θα εκδικάζουν ειδικού χαρακτήρα υποθέσεις (όπως επενδύσεων, εμπορικών συμβάσεων, ανταγωνισμού κ.α.) από δικαστές με αντίστοιχη εξειδίκευση.

Διαβάστε περισσότερα στο dikastiko.gr

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved