Στη δεύτερη κατάθεσή του ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, ο CEO του Facebook παραδέχθηκε πως τα προσωπικά του δεδομένα ήταν ανάμεσα σ’ εκείνα των 87 εκατ. χρηστών που διέρρευσαν.

Υποκλάπηκαν και τα δεδομένα του Ζούκερμπεργκ στο σκάνδαλο Cambridge Analytica και χρησιμοποιήθηκαν παρανόμως απ’ την εταιρεία πολιτικών συμβούλων, όπως δήλωσε ο ίδιος ενώπιον του Κογκρέσου κατά τη δεύτερη κατάθεσή του.

Ωστόσο, ο νεαρός δισεκατομμυριούχος υπεραμύνθηκε της πρακτικής που ακολουθεί το Facebook σημειώνοντας πως οι χρήστες του social media μπορούν να έχουν τον έλεγχο των δικών τους προσωπικών δεδομένων και να λαμβάνουν αποφάσεις μόνοι τους για το τι θα μοιραστούν.

Πάντως, ο Δημοκρατικός βουλευτής Φρανκ Παλόουν διερωτήθηκε «πώς μπορούν οι καταναλωτές να έχουν τον έλεγχο των δεδομένων όταν το Facebook δεν έχει τον έλεγχο των δεδομένων;».

Όταν κλήθηκε ν’ απαντήσει εάν τα δικά του δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν, ο Ζούκερμπεργκ είπε ένα μονολεκτικό «ναι», χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Μιλώντας για την εφαρμογή κάποιου ρυθμιστικού πλαισίου στις διαδικτυακές εταιρείες και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ο ίδιος εξέφρασε την άποψη πως «είναι αναπόφευκτη μια τέτοια εξέλιξη», ωστόσο, και πάλι δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις.

Πρόσθεσε πως δεν είναι αντίθετος, όμως, «θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο δεν θα αποτελεί τροχοπέδη για τις μικρές εταιρείες του τομέα».

Μεταξύ, άλλων, ο Ζούγκερμπεργκ παραδέχθηκε πως το Facebook παρακολουθεί το ηλεκτρονικό μας “αποτύπωμα” ακόμη και αφού αποσυνδεθούμε από τον λογαριασμό μας για λόγους ασφαλείας.

Παράλληλα, έδωσε μερικές χρήσιμες απαντήσεις για το τι συμβαίνει εάν αποφασίσουμε να διαγράψουμε τον λογαριασμό μας:

  • «Ο λογαριασμός δεν είναι διαθέσιμος αν διαγραφεί. Δεν θα μπορέσουμε να τον δημιουργήσουμε ξανά.
  • Έχουμε back up που κρατούν κάποιες πληροφορίες, όμως, χρειαζόμαστε κάποιες ημέρες πριν τα διαγράψουμε όλα.
  • Όμως, δεν μπορεί να έχει κανείς πρόσβαση σε αυτά, μετά την οριστική διαγραφή».

Όσα είπε ο Ζούκερμπεργκ στην πρώτη του κατάθεση

Στην κατάθεσή του την Τρίτη, ο CEO του Facebook αναφέρθηκε, εκτός απ’ το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, σε ορισμένα πράγματα τα οποία ετοιμάζονται από το Facebook αλλά και στο θέμα της αντιμετώπισης της προπαγάνδας και των fake news.

Για τα fake news και την ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές, ο Ζούκερμπεργκ είπε στους γερουσιαστές πως το Facebook είναι σε μια «συνεχή μάχη» με Ρώσους πράκτορες που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το κοινωνικό δίκτυο.

Πρόκειται για μια κούρσα εξοπλισμών. Θα συνεχίσουν να γίνονται καλύτεροι. Εργαζόμενοι του Facebook έχουν ανακριθεί από τον Ρόμπερτ Μάλερ, ο οποίος έχει αναλάβει την έρευνα για τη φερόμενη ρωσική εμπλοκή στις εκλογές του 2016

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως η εταιρεία του αναπτύσσει νέα εργαλεία για τον εντοπισμό ψεύτικων λογαριασμών και ρητορικής μίσους, τα οποία χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη (Α.Ι.). «Υπάρχουν άνθρωποι στη Ρωσία δουλειά των οποίων είναι να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα συστήματά μας και άλλα συστήματα στο Ίντερνετ. Πρέπει να επενδύσουμε στο να γίνουμε καλύτεροι και σε αυτό».

Ο Ζούκερμπεργκ παραδέχθηκε, μεταξύ άλλων, πως δεν έκανε αρκετά ώστε να αποφευχθεί η «κακή χρήση» των εργαλείων του Facebook και σημείωσε πως ήταν λάθος του το να πιστέψει πως η Cambridge Analytica διέγραψε δεδομένα χωρίς να εξεταστεί περαιτέρω το θέμα.

Διαβάστε επίσης:

Έτσι θα μάθεις εάν χρησιμοποιήθηκαν τα προσωπικά σου δεδομένα στο σκάνδαλο του Facebook