Ακόμα μια σημαντική διάκριση για τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, τον 37χρονο Έλληνα καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης των Υπολογιστών του ΜΙΤ. Το βραβείο που κέρδισε.

Κορυφαία διάκριση για τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, ο οποίος απέσπασε ένα από τα σημαντικότερα βραβεία μαθηματικών, το Rolf Nevanlinna.

Την ανακοίνωση έκανε το συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Μαθηματικών στο Ρίο της Βραζιλίας.

Το βραβείο, που δημιουργήθηκε το 1981 προς τιμή του Φινλανδού μαθηματικού Rolf Nevanlinna και συνοδεύεται απ’ το ποσό των 10.000 ευρώ, απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια σε επιστήμονα έως 40 ετών, ο οποίος έχει σημαντική συμβολή στα μαθηματικά της επιστήμης των υπολογιστών.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διάκριση για τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, στον οποίο και απονεμήθηκε το βραβείο Rolf Nevanlinna. Μετά από αυτήν την κορυφαία διάκριση ο 37χρονος Έλληνας μπορεί πλέον να συμμετάσχει στο «Φόρουμ της Χαϊδελβέργης», το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο και σε αυτό συμμετέχουν οι κάτοχοι των κορυφαίων μαθηματικών βραβείων (Fields, Abel, Turing και Nevanlinna).

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι απόφοιτος του ΕΜΠ και πήρε το διδακτορικό του απ’ το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ.

Ο 37χρονος Έλληνας έγινε ευρύτερα γνωστός όταν κατάφερε να λύσει τον γρίφο του Τζων Φορμπς Νας που απασχολούσε τους επιστήμονες της πληροφορικής για 60 χρόνια.

Η Ισορροπία Nash εισήχθη από τον Τζων Φορμπς Νας το 1951, ο οποίος χρησιμοποιώντας το τοπολογικό θεώρημα του Βrower (1912) για τις υπερ-σφαίρες και το λήμμα του Sperner, απέδειξε ότι κάτω από πολύ γενικές συνθήκες πάντα υπάρχει ένα τέτοιο σημείο ισορροπίας, και για την συνεισφορά αυτή ο Νας τιμήθηκε το 1994 με το βραβείο Νόμπελ για τις οικονομικές επιστήμες. Με απλά λόγια ο Νας, στο πεδίο της θεωρίας των παιγνίων, είχε δημιουργήσει ένα απλοποιημένο σύστημα των σχέσεων και των ενεργειών κάποιων ανθρώπων που βρίσκονταν σε καταστάσεις με διαφορετικά συμφέροντα, όπως το να είναι αντίπαλοι σε ένα παιχνίδι.

Ισχυρίστηκε ότι σε κάθε αγορά, ακόμη και όταν υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, υπάρχει τρόπος να βρεθεί η ισορροπία. Ο Δασκαλάκης, όμως, απέδειξε ότι οι μέχρι τότε προσπάθειες στρέφονταν προς λάθος κατεύθυνση. Έδειξε δηλαδή ότι η ισορροπία αυτή, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι υπολογιστικά αδύνατη, δηλαδή ότι δεν υπάρχει τρόπος για να προβληθεί η ισορροπία. Για αυτή του την απόδειξη βραβεύθηκε από τον διεθνή οργανισμό ΑCΜ Αssociation for Computing Μachinery το 2008.

Διαβάστε επίσης:

Σταύρος Τσομπανίδης! Ένας Έλληνας στους 30 under 30 του Forbes

Με πληροφορίες από Βικιπαίδεια