Η Κυριακή ξεκίνησε με δύο ισχυρούς σεισμούς, έναν στην Ινδονησία κι έναν στο Νότιο Ειρηνικό, ενώ λίγο πριν τις 9, σεισμός 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε και στη Σαντορίνη.

Σεισμική δόνηση 6,3 Ρίχτερ στην Ινδονησία και πιο συγκεκριμένα στο νησί Λομπόκ, όπου πριν από μερικές εβδομάδες ισχυρός σεισμός στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 430 ανθρώπους, σύμφωνα με ανακοίνωση από το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής USGS.

Σημειώνεται ο σεισμός 6,9 βαθμών στις 5 Αυγούστου, ακολουθήθηκε από αρκετούς μετασεισμούς, οι οποίοι έπληξαν το Λομπόκ και προκάλεσαν τον θάνατο σε τουλάχιστον 436 ανθρώπους.

Η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε την Κυριακή και καταγράφηκε στις 07:10 ώρα Ελλάδος, εντοπίστηκε 6 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Σεμπαλούν Λαουάνγκ σε βάθος 7,9 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι κάτοικοι, ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός στο ανατολικό τμήμα του Λομπόκ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ινδονησία βρίσκεται σε μια σεισμικά ενεργή ζώνη, διάσημη και ως ζώνη πυρός και γι΄αυτό πλήττεται συχνά από ισχυρούς σεισμούς.

Ισχυρός σεισμός 8,2 Ρίχτερ στο Νότιο Ειρηνικό

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στα νησιά Φίτζι και Τόνγκα.

Το επίκεντρο του σεισμού δεν ήταν σε μεγάλο υποθαλάσσιο βάθος και έτσι δεν προκλήθηκε τσουνάμι, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο και το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι.

Η σεισμική δόνηση εντοπίζεται σε βάθος 559,57 μέτρων, οπότε δεν έγινε τόσο έντονα αισθητή στην επιφάνεια, ενώ το επίκεντρο του εστιάζεται στα 270 χλμ ανατολικά της Λεβούκα στο Φίτζι και 443 χλμ δυτικά του Νεϊάφου στα Τόνγκα.

Στην αρχή, οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 8 Ρίχτερ, όμως αργότερα αναβαθμίσθηκε στους 8,2 βαθμούς Ρίχτερ, ένα μέγεθος που θα μπορούσε να είχε προκαλέσει τεράστιες καταστροφές εάν το εστιακό του βάθος δεν ήταν τόσο μεγάλο.

Παράλληλα, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9 παρά τέταρτο το πρωί της Κυριακής και στη Σαντορίνη. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 41 χλμ ανατολικά του νησιού.

Διαβάστε ακόμη:

Ινδονησία: Νεκροί και τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό των 7 Ρίχτερ