Ανέβηκε το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, όπου η αντιπολίτευση διασταύρωσε για άλλη μία φορά τα ξίφη της με τον Πάνο Καμμένο.

Σε υψηλούς τόνους έγινε η συζήτηση για την αναβάθμιση των F-16 στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής. Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη κατηγόρησαν τον Υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, για θέματα διαδικασίας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον Πάνο Καμμένο πως δεν τήρησε τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, παρακάμπτοντας τη Βουλή, η οποία έπρεπε να έχει γνωμοδοτήσει πριν από τη λήψη απόφασης από το ΚΥΣΕΑ.

Η συζήτηση, αρχικά, γινόταν σε καλό και ήπιο κλίμα μέχρι τη στιγμή που ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατηγόρησε τον Υπουργό Άμυνας, και Πρόεδρο των ΑΝΕΛ, πως απάντησε στις επικρίσεις της αντιπολίτεύσης με «χυδαιολογία και λάσπη και φωνάζοντας για σχέσεις κομμάτων με ξένες πρεσβείες».

Η συζήτηση έφτασε σε τέτοιο σημείο που, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πάνος Καμμένος φαίνεται να απείλησε με απόσυρση της συμφωνίας για την αναβάθμιση των F-16.

Παρά την ένταση που δημιουργήθηκε και τις κατηγορίες κατά του Υπουργού Άμυνας, η Νέα Δημοκρατία γνωμοδότησε θετικά, επι της αρχής της συμφωνίας. Το ίδιο έπραξαν και όλα τα υπόλοιπα κόμματα, εκτός του ΚΚΕ.

Ο Βασίλης Κικίλιας, απ’ τη μεριά της ΝΔ, υπογράμμισε πως: «Η ΝΔ επισημαίνει ότι ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη μη ορθή τήρηση της διαδικασίας ενημέρωσης και έκφρασης γνώμης από την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής για τη συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Υπογραμμίζει επίσης ότι έως και σήμερα δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, η ευθύνη υλοποίησης της οποίας βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση. Παρά ταύτα, θέλοντας πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας και της πολεμικής αεροπορίας η ΝΔ εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη επί της αρχής για τη συμφωνία αυτή».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλισμών,Συμεών Μπαλλής, δικαιολόγησε την ενέργεια του Υπουργού λέγοντας πως: «Ο κ. Καμμένος είπε ότι έληγε η προθεσμία για την απάντηση και γι’ αυτό συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ έχοντας υπόψη τις αρχικές τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής».

Διαβάστε επίσης:

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η αναβάθμιση των F-16 στο ΚΥΣΕΑ