Ξεκαθάρισε το τοπίο σχετικά με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις με την απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΕΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή.

Η απόφαση διευκρινίζει τον τύπο και το περιεχόμενο του βασικού εντύπου Ε1. Σύμφωνα με τις τελικές αποφάσεις, οι σύζυγοι θα λάβουν φέτος διαφορετικό εκκαθαριστικό απ’ την εφορία. Σε πόσες δόσεις θα καταβληθεί ο φόρος εισοδήματος;

Δεν αλλάζει τίποτα, έτσι και φέτος παραμένουν σε ισχύ οι τρεις διμηνιαίες δόσεις καταβολής του φόρου εισοδήματος.

Η απόφαση σημειώνει ακόμη και για τις περιπτώσεις κοινής δήλωσης των συζύγων διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο.

Αυτό σημαίνει ότι πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου, ενώ στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.

Αναφορικά με την εξόφληση του φόρου εισοδήματος, ορίζεται ότι η καταβολή του φόρου γίνεται σε 3 ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, από την προθεσμία υποβολής της δήλωσης.

Πότε θα κάνουμε φέτος φορολογικές δηλώσεις;

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να ξεκινήσει περί τα τέλη Μαρτίου η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Βάσει των σχεδιασμών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, υπό τον διοικητή Γιώργο Πιτσιλή, η υποβολή των δηλώσεων του 2019, δηλαδή για τα εισοδήματα του 2018, θα μπορούσε να ξεκινήσει από τα τέλη Μαρτίου αντί για τον Μάιο ή και Ιούνιο που ξεκινά συνήθως.Τελικά, εάν οι οι φορολογικές δηλώσεις υποβληθούν φέτος στα τέλη Μαρτίου, οι φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή φόρου θα μπορέσουν να την εισπράξουν νωρίτερα.

Διαβάστε ακόμα:

Όσα πρέπει να ξέρεις για το φορολογικό διαζύγιο για να μην την πατήσεις