Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό σκηνικό της χώρας μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου απ’ την Κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά ψήφο εμπιστοσύνης απ’ τη Βουλή κι έχει δηλώσει πως εάν δεν πάρει 151 ψήφους, τότε θα πάμε σε πρόωρες εθνικές εκλογές.

Ποιοι βουλευτές θα στηρίξουν την Κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης; Στόχος, όπως προαναφέραμε, είναι οι 151, αν και η Κυβέρνηση θεωρητικά μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά ακόμα κι αν έχει από 120 έως 150, όμως, σ’ αυτή την περίπτωση θεωρείται Κυβέρνηση ανοχής.

Ο Πρωθυπουργός σήμερα, Δευτέρα, πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, προκειμένου να του ζητήσει να προχωρήσει η διαδικασία για την ανανέωση της εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο στην Κυβέρνηση, μετά από την αποχώρηση των ΑΝΕΛ.

Στην Κυβέρνηση, πάντως, επικρατεί μια σχετική αισιοδοξία ότι υπάρχουν οι 151 βουλευτές προκειμένου να συνεχίσει η Κυβέρνηση και να γίνουν εκλογές κανονικά τον Οκτώβριο.

Οι 151 αποτελούνται απ’ τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ, 4 από τους ΑΝΕΛ, την κ. Παπακώστα και τον Σπ. Δανέλλη.

Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Αικατερίνη Παπακώστα- Σιδηροπούλου, θεωρείται βέβαιο ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση στην οποία μετέχει.

Απ’ την πλευρά του, ο Σπύρος Δανέλλης έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών ενώ σε σχετική ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής είπε: «Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστώνεται η συμφωνία. Δε δείλιασε πάρα το κόστος. Και επειδή την ιστορία τη γράφουν τα πρόσωπα, ο Τσίπρας με τον Ζάεφ, ο Κοτζιάς και ο Δημητρόφ γράφονται στην ιστορία. Είτε αρέσει είτε όχι».

Ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ξεκαθάρισε με νεότερες δηλώσεις του ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και στη συνέχεια θα παραδώσει την έδρα του.

«Θέλω να κάνω σαφές ότι δεν διαπραγματεύομαι το δικαίωμα μου να ψηφίζω κατά συνείδηση», αναφέρει η Έλενα Κουντουρά σε δήλωσή της στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζοντας πως στηρίζει ξεκάθαρα την Κυβέρνηση.

Επιπλέον, ανάμεσα στα άτομα που αναμένεται να στηρίξουν την Κυβέρνηση είναι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, ο Κώστας Ζουράρις κι ίσως ο Γιάννης Σαρίδης της Ένωσης Κεντρώων.

Διαβάστε ακόμα:

Η επόμενη μέρα μετά το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ