Σε πηγάδι βρέθηκε το πτώμα του Κασόγκι, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik. Ωστόσο, πρόκειται για μια είδηση που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα. «Προσχεδιασμένη η δολοφονία Κασόγκι», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Βρέθηκε το πτώμα του Κασόγκι, μέσα σε ένα πηγάδι κοντά στο σπίτι του γενικού προξένου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό φέρεται να δήλωσε ο ηγέτης του Πατριωτικού Κόμματος (VATAN) της Τουρκίας, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, «αξιόπιστες πηγές από την υπηρεσία ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης μου είπαν πως το πτώμα του Κασόγκι βρέθηκε σε ένα πηγάδι, που βρίσκεται στον κήπο της κατοικίας του Σαουδάραβα γενικού προξένου», όπως μεταδίδει το Sputnik.

Να υπενθυμίσουμε ότι λίγο πριν ξεκινήσει η έρευνα της τουρκικής Αστυνομίας στην προξενική κατοικία, έφυγε απ’ την Τουρκία ο πρόξενος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμαντ αλ Οτάιμπι, κάτι το οποίο κίνησε υποψίες από την πρώτη στιγμή.

H διευθύντρια της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) Gina Haspel, όπως έγινε γνωστό μεταβαίνει στην Τουρκία, προκειμένου να ενημερωθεί πλήρως για την υπόθεση και να συνδράμει στις έρευνες, καθώς και να εξετάσει κατά πόσο και αν ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας εμπλέκεται στην υπόθεση.

Οι αποκαλύψεις του Ερντογάν για τη δολοφονία Κασόγκι

Σε αποκαλύψεις προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν για την υπόθεση Κασόγκι, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Όπως ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, δύο ομάδες Σαουδαράβων (συνολικά δεκαπέντε άτομα) εμπλέκονται στη δολοφονία του Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Τ. Ερντογάν επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι χρησιμοποιήθηκε σωσίας του Κασόγκι σε μια προσπάθεια να περιπλανηθούν οι Αρχές, ενώ όπως αποκάλυψε 3 Σαουδάραβες αξιωματούχοι έκαναν έρευνα σε δάσος στην Κωνσταντινούπολη και στην επαρχία Γιάλοβα μια μέρα πριν από τη δολοφονία.

Τα ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει η Σαουδική Αραβία είναι τα εξής:

  • Γιατί και με ποιου τις εντολές ήρθε η 15μελής ομάδα στην Τουρκία
  • Γιατί δεν άνοιξε αμέσως το προξενείο στους ερευνητές
  • Γιατί έδωσαν τόσες διαφορετικές εκδοχές οι Σαουδάραβες
  • Ποιος είναι ο ντόπιος συνεργάτης που εξαφάνισε το πτώμα του Κασόγκι

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε πως η δολοφονία ήταν προσχεδιασμένη και πρέπει να βρεθούν τόσο οι ηθικοί, όσο και οι φυσικοί αυτουργοί και να λογοδοτήσουν, ενώ κάλεσε και άλλες χώρες να συμμετέχουν στις έρευνες.

«Δεν αμφισβητώ την ειλικρίνεια του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν, παρ’ όλα αυτά πρέπει να γίνει ανεξάρτητη έρευνα», δήλωσε ο Ερντογάν, τονίζοντας πως πρόκειται για πολιτική δολοφονία.

Να σημειωθεί πως τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, όσο και Ευρωπαϊκές χώρες και η Διεθνής Αμνηστία δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι από τις εκδοχές που παρουσίασε η Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.

H Σαουδική Αραβία υποστηρίζει ότι η δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου δεν ήταν προγραμματισμένη αλλά προέκυψε μετά από έναν καυγά. Συγκεκριμένα, μια ομάδα 15 ατόμων έπιασε τον Κασόγκι μέσα στο προξενείο, θέλοντας να τον πείσουν να επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία. Το σχέδιο ήταν να τον κρατήσουν για μερικές μέρες σε ασφαλές μέρος στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο ακολούθησε καυγάς και ο Κασόγκι πέθανε από ασφυξία καθώς του έκαναν κεφαλοκλείδωμα.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν «δεν είχε ενημερωθεί» για την επιχείρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς την άδεια των αρχών, ενώ ο βασιλιάς Σαλμάν, «είναι αποφασισμένος οι υπεύθυνοι» για τον θάνατο του δημοσιογράφου «να λογοδοτήσουν».

Διαβάστε επίσης:

Σωσίας του Κασόγκι βγήκε από το προξενείο | Νέα στοιχεία (Video)