Σε πλήρη επιφυλακή για το επόμενο 48ωρο κηρύχθηκε η Ζάκυνθος έπειτα από απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.

Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι είναι πιθανός ένας μεγάλος μετασεισμός στη Ζάκυνθο, ο οποίος ίσως φτάσει και τα 5,8 Ρίχτερ, όπως δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας.

«Αυτό που προβλέπουμε για τη Ζάκυνθο είναι μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, μια ακολουθία που θα περιλαμβάνει σεισμούς μικρούς αλλά πιθανότατα και έναν μεγαλύτερο της τάξης των 5,7 – 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», σημείωσε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας.

«Είναι και αυτοί μεγάλοι σεισμοί αλλά είναι κατά 300 φορές μικρότεροι από τον κύριο σεισμό των 6,4 βαθμών, θα είναι ένας σεισμός που δεν θα μας ανησυχήσει, αλλά θα πρέπει να υπάρξει δεδομένο ότι αυτός ο σεισμός θα είναι η σφραγίδα για να κλείσει η σεισμική ακολουθία, η οποία θα είναι μακρά και θα κρατήσει πάνω από έναν μήνα», συμπλήρωσε ο καθηγητής, ενώ υπογράμμισε πως παρά το μεγάλο μέγεθος του σεισμού, η Ζάκυνθος άντεξε.

Ο κ. Λέκκας συμμετείχε στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τον σεισμό που έλαβε χώρα στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.

Από το σημερινό σεισμό δοκιμάστηκε η Ζάκυνθος, αντεπεξήλθε το νησί, ο δομημένος ιστός και οι υποδομές δεν έπαθαν τίποτα, και στη συνέχεια δοκιμάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο είχε δοκιμαστεί και πριν τρία χρόνια στην άσκηση που είχαμε

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο σεισμός των 6,4 βαθμών ήταν και ο κύριος σεισμός. Αναφορικά με την παραλία του «Ναυαγίου», πάνω από την οποία ο κ. Λέκκας πέταξε με ελικόπτερο, τόνισε ότι «έχουμε συνέχεια των κατολισθήσεων, αυτό είναι εμφανές, τις αμέσως επόμενες ώρες θα αποτιμήσουμε πόσο μεγάλες ήταν οι κατολισθήσεις αυτές».

Σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, η ανταπόκριση των κτιρίων κρίνεται ικανοποιητική πέρα από μεμονωμένες επιφανειακές ζημιές, ενώ υπάρχουν προβλήματα κατολισθήσεων σε Κρυονέρι, Παναγούλα αλλά και στο Κάστρο της Μπόχαλης.

Ενημέρωση έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου για τη ζημιά στο Καστρομονάστηρο στα Στροφάδια, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς περιορίζεται σε ένα μικρό τμήμα κοντά στην είσοδο, ενώ κλιμάκιο μηχανικών του ΥΕΝ θα αποτυπώσει την καθίζηση στην προβλήτα του λιμανιού του Αγίου Διονύσιου.

Η μετασεισμική ακολουθία στη Ζάκυνθο συνεχίζεται, στο μεταξύ: Στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του νησιού έχουν καταγραφεί ένας μετασεισμός 5,1 Ρίχτερ, περίπου 15 δονήσεις από 4 έως 4,9 Ρίχτερ, καθώς και δεκάδες μικρότεροι σεισμοί.

Διαβάστε ακόμα:

Έρημη η Ζάκυνθος μετά τον σεισμό | Η εικόνα απ’ τις ζημιές