Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Νέα Υόρκη λόγω της σφοδρής χιονοθύελλας η οποία σαρώνει τις βορειοανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Το αεροδρόμιο JFK έκλεισε λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μια «μετεωρολογική βόμβα», η οποία προκάλεσε το κλείσιμο σχολείων και δημόσιων υπηρεσιών. Πολλά προβλήματα υπάρχουν στις μετακινήσεις καθώς οι δρόμοι έχουν γεμίσει με πάγο και χιόνι ενώ τα συνεργεία καθαρισμού προσπαθούν να βελτιώσουν την κατάσταση πριν το χιόνι μετατραπεί σε παγετό.

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται στους δρόμους και όσοι δεν πτοήθηκαν απ’ τις καιρικές συνθήκες κι αποφάσισαν να πάνε στις δουλειές τους, απλά ήλπιζαν να μην είναι χειρότερη η κατάσταση στην επιστροφή.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν επιδείνωση του καιρού και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας μέσα στις επόμενες ώρες.

Απ’ τις ακτές από τη Βόρεια Καρολίνα έως το Μέιν υπάρχει προειδοποίηση για χιονοθύελλες ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία κάνει λόγο για ανέμους ταχύτητας 113 χιλιομέτρων την ώρα.

Στη Βοστόνη αλλά και στις παράκτιες περιοχές στη βόρεια Νέα Αγγλία το ύψος του χιονιού αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκατοστά.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 12 άτομα απ’ την κακοκαιρία, ανάμεσα στους οποίους και δύο άστεγοι στο Χιούστον.

Η χιονοθύελλα προκάλεσε το κλείσιμο του αεροδρομίου JFK ενώ πάνω από 3.000 πτήσεις από και προς τις ΗΠΑ ακυρώθηκαν. Στα τρία μεγαλύτερα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης και το Διεθνές αεροδρόμιο Λόγκαν της Βοστόνης, τρεις στις τέσσερις πτήσεις ματαιώθηκαν.

65.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ο αριθμός αναμένεται ν’ αυξηθεί μέσα στις επόμενες ώρες.

Ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, De Blasio, κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην οδηγήσουν.

Photos: AP