Σε ισχύ από αύριο Δευτέρα, 8 Απριλίου, οι αλλαγές στους ελέγχους στα αεροδρόμια. Αναλυτικά όσα πρέπει να προσέξουν από εδώ και πέρα οι ταξιδιώτες.

Ειδικότερα, σε ισχύ τίθεται από Δευτέρα 8 Απριλίου, ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 458/2017, για τις αλλαγές στη διαδικασία των ελέγχων στα αεροδρόμια.

Σύμφωνα με αυτό τον κανονισμό, οι έλεγχοι των διαβατηρίων και οι έλεγχοι διασταύρωσης στοιχείων ταυτοτήτων, θα πραγματοποιούνται από εδώ και πέρα με χρήση βάσης δεδομένων σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που ταξιδεύουν προς και από χώρες, οι οποίες δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Οι επιβάτες που θα ταξιδέψουν σε χώρες εκτός Σένγκεν, θα πρέπει να φτάνουν έγκαιρα στον διαβατηριακό έλεγχο, τον οποίο αξίζει ν’ αναφερθεί θα πραγματοποιεί πλέον η Ελληνική Αστυνομία, με σκοπό να μην αυξηθεί ο χρόνος αναμονής τους στα αεροδρόμια, αλλά και να προλαβαίνουν την προσέλευσή τους στην πύλη αναχώρησης της πτήσης τους.

Συνιστάται απ’ τις αρμόδιες αρχές, η χρήση του διαβατηρίου έναντι της Αστυνομικής Ταυτότητας, για την πιο γρήγορη διαδικασία ελέγχου.

Σημειώνεται ακόμη ότι η ΕΛΑΣ έχει ήδη ενισχύσει το δυναμικό της στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», τη στιγμή που και οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου έχουν προχωρήσει σε βελτιωτικές παρεμβάσεις για την αποφυγή των «ουρών» και την ταλαιπωρία των επιβατών.

Τέλος, ο συγκεκριμένος κανονισμός δεν αφορά τις πτήσεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και τις χώρες εντός Σένγκεν.

Στη Συνθήκης Σένγκεν είναι μέλος οι εξής χώρες: Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία.

Διαβάστε ακόμη:

Πόση ώρα πριν την πτήση πρέπει να φτάνουμε στο αεροδρόμιο;