Σε εξέλιξη βρίσκεται η εισβολή της Τουρκίας στο Afrin της Συρίας, μετά την ανακοίνωση του προέδρου της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan ότι «η επιχείρηση Afrin ξεκίνησε de facto επί του πεδίου».

Η Τουρκία δεν θα λαμβάνει υπόψη της τις δηλώσεις της Ουάσινγκτον, ανέφερε ο Erdoğan σε μια σκληρή επίθεση κατά των ΗΠΑ.

«Μετά την στρατιωτική επιχείρηση στο Αφρίν, θα ακολουθήσει εισβολή στο Μίμπιτς ενώ στη συνέχεια, η Τουρκία θα εξουδετερώσει εστίες «τρομοκρατών» κατά μήκος των συνόρων της, μέχρι τα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ» υπογράμμισε ο ίδιος.

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα οι βομβαρδισμοί από τον τουρκικό στρατό στο Afrin. Μάλιστα, ο στρατός αφήνει αφήνει φυλλάδια όπου ζητά από τον άμαχο πληθυσμό να παραμείνει στα σπίτια του.

Δεν επλήγησαν άμαχοι στη συνδυασμένη επιχείρηση από αέρος και ξηράς, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlüt Çavuşoğlu.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα θύματα ήταν μόνο «τρομοκράτες» του YPG που φορούσαν στολές.

«Αναμένουμε από τους συμμάχους μας να υποστηρίξουν την Τουρκία σε αυτό το θέμα, αλλά κάνουμε τα δικά μας βήματα για να εξασφαλίσουμε τα σύνορά μας» συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκία.

Ο Çavuşoğlu ανέφερε επίσης ότι δόθηκε «γραπτή ενημέρωση» στο καθεστώς Άσαντ σχετικά με την στρατιωτική επιχείρηση στο Afrin.

Ενημερώσαμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για τις ενέργειές μας. Ενημερώσαμε ακόμα και τη συριακή κυβέρνηση εγγράφως.

«Ακόμα κι αν δεν διατηρούμε σχέσεις με το καθεστώς, ενεργούμε σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο» πρόσθεσε ο Mevlüt Çavuşoğlu.

Παρέμβαση της Ρωσίας

Τη στήριξη της με διπλωματικά μέσα στη Συρία δήλωσε η Ρωσία, η οποία αναμένεται να προσφύγει στα Ηνωμένα Έθνη να σταματήσει η Τουρκία τη στρατιωτική επιχείρησή της στο Afrin, σύμφωνα με όσα δήλωσε Ρώσος βουλευτής, μέλος της Επιτροπής Ασφάλειας του ρωσικού κοινοβουλίου, στο πρακτορείο RIA.

Στα νοσοκομεία της περιοχής έχουν ήδη μεταφερθεί αρκετοί τραυματίες, σύμφωνα με ανώτερο Κούρδο αξιωματούχο.

«Δεν είναι μόνο η Συρία που θα ζητήσει να σταματήσει αυτή η επιχείρηση. Η Ρωσία θα στηρίξει το αίτημα και θα παράσχει στη Συρία διπλωματική βοήθεια», ανέφερε ο βουλευτής Φραντς Κλίντσεβιτς.

Το πρακτορείo Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μετέδωσε ακόμη ότι Ρώσοι στρατιώτες και μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας αποχώρησαν από την περιοχή, όταν ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων.

Τις ανησυχίες της εξέφρασε η Μόσχα σχετικά με την εμπλοκή της Άγκυρας στη Συρία, ενώ απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Τηλεφωνική επικοινωνία Lavrov και Tillerson

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Rex Tillerson και Sergey Lavrov, για «τη διαδικασία ειρηνικής διευθέτησης της σύρραξης στη Συρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Οι ίδιοι μίλησαν κυρίως για το πλαίσιο του Κογκρέσου Εθνικού Διαλόγου της Συρίας, το οποίο θα διεξαχθεί στα τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με επίσημη ανάρτηση του υπουργείου στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Οι Lavrov και Tillerson, επιπλέον «συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία, περιλαμβανομένων ζητημάτων σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη διασφάλιση της σταθερότητας στο βόρειο τμήμα της χώρας».

Photo: EPA/HASAN KIRMIZITAS