Ακόμα μια κρίση στις σχέσεις τους περνάνε Ελλάδα και Ρωσία. Ενώ είχε περάσει ένα διάστημα απ’ την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, η οποία είχε φέρει ένα ρήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών, τώρα Ελλάδα και Ρωσία είναι και πάλι σε κόντρα.

Αφορμή για την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας είναι η απέλαση Ελλήνων διπλωματών απ’ τη Μόσχα αλλά και η απαγόρευση εισόδου στον Γιώργο Σακελλαρίου, τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Η ελληνική πλευρά, αντιδρώντας στην κλήση του Έλληνα πρέσβη, κ. Φρυγανά, στη Μόσχα, κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα, προκειμένου να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας για τις ρωσικές ενέργειες.

Διπλωματικές πηγές χαρακτήρισαν ως «ασύμμετρη κίνηση» την κίνηση της Ρωσίας ν’ απελάσει τους δύο Έλληνες διπλωμάτες ενώ τόνισαν ότι η ελληνική πλευρά είχε επιβάλει μέτρα απαντώντας σε συγκεκριμένες, αυθαίρετες κινήσεις των Ρώσων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αθήνα θα αντιδράσει «κατάλληλα και ανάλογα».

Τι είχε προηγηθεί

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε διάβημα προς τον Έλληνα πρέσβη στη Ρωσία, Ανδρέα Φρυγανά.

Σε ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, η οποία δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του, σημειώνεται πως «στις 6 Αυγούστου στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο Πρεσβευτής της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία Α. Φρυγανάς, στον οποίο επιδόθηκε νότα, με την οποία ενημερώνεται για τα ληφθέντα από ρωσικής πλευράς αντίμετρα ως απάντηση στις μη φιλικές πράξεις της Αθήνας τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους σε σχέση με Ρώσους διπλωμάτες και πολίτες».

Θυμίζουμε πως τον Ιούλιο η Αθήνα απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες και επέβαλε ποινές σε δύο ακόμη, κατηγορώντας τους πως παρενέβησαν σε ζητήματα ασφαλείας, καθώς και για απόπειρα δωροδοκίας.

Η ελληνική πλευρά καταλογίζει στους Ρώσους διπλωμάτες ότι επιχείρησαν να υπονομεύσουν τη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ για την ονομασία της γειτονικής χώρας.

Στις 20 Ιουλίου, είχε κληθεί ξανά ο Έλληνας πρέσβης στη Μόσχα στο ρωσικό ΥΠΕΞ για «αντι-ρωσικές» δηλώσεις της ελληνικής πλευράς.

Η Μόσχα τότε είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ για τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών απ’ την Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα:

Η Ρωσία απελαύνει Έλληνες διπλωμάτες