Σε εφαρμογή τέθηκε η λειτουργία του «112» από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Το πρώτο μήνυμα που έλαβαν στα κινητά τους οι πολίτες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία, σε λειτουργία είναι πλέον τα δύο κέντρα του 112, μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης όσων τα στελεχώνουν. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν πλέον να στέλνονται μηνύματα στα κινητά όλων των πολιτών, σε όλη την Ελλάδα, 24 ώρες το 24ωρο και επτά μέρες την εβδομάδα.

Παράλληλα, μέχρι και το τέλος του 2019, αναμένεται και η τελική λειτουργία του 112, ενώ στο πλαίσιο της ενδιάμεσης λύσης του ευρωπαϊκού αριθμού άμεσης ανάγκης 112, θα στέλνονται μηνύματα και CBS και SMS.

Στις διευκρινήσεις της η ΓΓΠΠ, αναφέρει ότι με τον τρόπο CBS μπορούν να ενημερώνονται αυτομάτως όλα τα κινητά μιας περιοχής, για την απομάκρυνση, π.χ., του πληθυσμού λόγω κινδύνου, αλλά επειδή για τη λήψη των μηνυμάτων πρέπει τα κινητά να έχουν ειδικό πρόγραμμα, θα στέλνονται και με SMS, ώστε να υπάρχει πλήρης κάλυψη.

Σημειώνεται ακόμη ότι μέσα στο επόμενο διάστημα, με πρωτοβουλία της ΓΓΠΠ, θα ξεκινήσει και μια καμπάνια ενημέρωσης για να μπορέσουν οι πολίτες με τα κινητά που δεν έχουν κατεβάσει το πρόγραμμα για την ενημέρωση με μηνύματα CBS, να λαμβάνουν με τον ίδιο τρόπο τις ειδοποιήσεις. Μάλιστα, στην τελική λύση προβλέπονται τα μηνύματα με ειδοποιήσεις και σε σταθερά τηλέφωνα.

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες μπορούν να τηλεφωνούν για βοήθεια ή για να αναφέρουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο 112, ενώ τονίζεται ότι προς το παρόν δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο αυτόματος γεωεντοπισμός του τηλεφώνου που καλεί, κάτι που ωστόσο αναμένεται στην τελική λειτουργία του 112. Αυτή τη στιγμή, ο αυτόματος γεωεντοπισμός είναι δυνατός μέσω των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, που συνεργάζονται με τα συντονιστικά κέντρα.

Το πρώτο μήνυμα που έλαβαν στα κινητά τους οι πολίτες

Το Σάββατο, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε μέσω του αριθμού 112 προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους και στους επισκέπτες περιοχών, όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που έγινε αποστολή SMS σε κινητά τηλέφωνα, μετά τη δοκιμαστική εφαρμογή πριν από λίγες ημέρες στη Σύρο, με τους πολίτες αρχικά να παραξενεύονται καθώς ήταν ηχητικό και γραπτό.

Αξίζει ακόμη να αναφερθεί ότι στην πρώτη του εφαρμογή δεν έλειψαν και τα επιμέρους προβλήματα, καθώς υπήρξαν αρκετές αναφορές, ότι δεν έλαβαν όλες οι περιοχές του μήνυμα που εστάλη.

Χαρακτηριστικά, το πρώτο SMS του 112 αναφέρει: «Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 10-08-2019 11:35. Αποφύγετε ενέργειες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά στην ύπαιθρο. Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς. Οδηγίες προστασίας civilprotection.gr».