Το πρώτο κουδούνι χτύπησε και το άνοιγμα των σχολείων έγινε με μάσκες, αντισηπτικά, αλλά και παρατράγουδα. 

Τα σχολεία άνοιξαν και οι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία, φορώντας υποχρεωτικά τις μάσκες τους, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο, όλοι οι μαθητές φόραγαν μάσκα κατά την προσέλευσή τους στο σχολείο;

Πώς πραγματοποιήθηκε το άνοιγμα των σχολείων σήμερα 14 Σεπτέμβρη;

Με το άνοιγμα των σχολείων οι μαθητές μπήκαν στις τάξεις τους, φορώντας πολύχρωμες μάσκες, και στη συνέχεια ο αγιασμός πραγματοποιήθηκε σε κάθε εκπαιδευτική μονάδα σε διαφορετική ώρα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου.

Σε ορισμένα σχολεία η είσοδος γίνεται με θερμομέτρηση, προχωρώντας στη λήψη περαιτέρω μέτρων για τον κορονοϊό.

Φυσικά και δεν συμμορφώθηκαν όλα τα παιδιά με τη χρήση μάσκας, με αποτέλεσμα να μην τους επιτρέπεται η είσοδος στο σχολείο. Να θυμίσουμε πως η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς, όμως στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/ χειρουργικής), δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία.

Από την πρώτη κιόλας μέρα δίνονται οδηγίες στους μαθητές από τους εκπαιδευτικούς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση μάσκας.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας στα σχολεία περιλαμβάνει τα εξής: 

  • Επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ.
  • Επεξήγηση και εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί στα σχολεία.
  • Διανομή μάσκας ανά μαθητή.
  • Έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.
  • Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας.
  • Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς (εκτός από τα νηπιαγωγεία).

Ιδιαίτερα για τα δημοτικά, προβλέπεται και η διανομή των ατομικών δοχείων νερού (παγουριών) ανά μαθητή και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγοι και οι γονείς που αντιδρούν στη χρήση μάσκας και δεν επιθυμούν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο για τον λόγο αυτό. Μάλιστα, μερικοί γονείς δηλώνουν πως «προτιμούν τα παιδιά τους να χάσουν την τάξη παρά να φορέσουν μάσκα».

Στην ιστοσελίδα mathainoumeasfaleis.gov.gr περιλαμβάνονται οδηγίες για εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές, απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις, σχετικοί σύνδεσμοι, υπουργικές αποφάσεις, οδηγίες του ΕΟΔΥ αλλά και άλλες ενέργειες και δράσεις του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την πρόληψη εξάπλωσης του κορονοϊού.

Διάβασε ακόμα:

Δεν ανοίγουν όλα τα σχολεία αύριο Δευτέρα – Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας

Photo: Pixabay/ Alexandra_Koch