«Σάρωσε» τη Φλόριντα ο τυφώνας Μάικλ

LIKE US ON FACEBOOK

Η σφοδρότερη καταιγίδα που πλήττει τη Φλόριντα τα τελευταία 80 χρόνια και η τρίτη πιο ισχυρή που έχει φτάσει ποτέ στις ΗΠΑ, ο τυφώνας Μάικλ, σφυροκόπησε τις ακτές της Πολιτείας.

«Σάρωσε» τη Φλόριντα ο τυφώνας Μάικλ με τους ανέμους να ξεριζώνουν σκεπές σπιτιών, να σηκώνονται τεράστια κύματα και να προκαλούνται καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις.

Ο Μάικλ έφθασε στη γη κοντά στην πόλη Μέξικο Μπιτς, περίπου 32 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Πάναμα Σίτι, στην περιοχή Πάνχαντλ της Φλόριντας, με ανέμους ταχύτητας 249 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Όταν έφθασε στις ακτές, ήταν τυφώνας Κατηγορίας 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον, με ανέμους μόλις 3,2 χιλιομέτρων την ώρα χαμηλότερους από έναν κυκλώνα Κατηγορίας 5.

Τελικά, μερικές ώρες αφότου έφθασε στις ακτές της Φλόριντα ο τυφώνας Μάικλ υποβαθμίστηκε σε τυφώνα Κατηγορίας 1, με ανέμους ταχύτητας 150 χλμ/ ώρα.

Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του όταν δέντρο διαπέρασε το σπίτι του στο Γκρίνσμπορο.

Παράλληλα, έχουν αναφερθεί πλημμύρες, ζημιές σε κτίρια, ξερίζωμα δέντρων και πτώση γραμμών του δικτύου ηλεκτροδότησης στις περιοχές από όπου πέρασε ο κυκλώνας.

Μάλιστα τα νερά μιας πλημμύρας έφθασαν ως τις οροφές σπιτιών στην πόλη Μέξικο Μπιτς. Η τύχη 280 κατοίκων της που σύμφωνα με τις αρχές αψήφησαν τις εντολές τους να απομακρυνθούν από την πόλη είναι ακόμη άγνωστη.

Λίγο νοτιότερα, τα νερά των πλημμυρών έφθαναν ακόμη και τα 2,3 μέτρα κοντά στην Απαλατσικόλα, μια πόλη 2.300 κατοίκων. Έχουν πέσει τόσες γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης που είναι αδύνατο να διανύσει κανείς όλη την πόλη, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (FEMA) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι 500.000 κάτοικοι της Φλόριντας διατάχθηκαν ή τους απευθύνθηκε έκκληση να κατευθυνθούν προς περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο πριν χτυπήσει η καταιγίδα. Όμως, μέχρι και 320.000 κάτοικοι της ακτής της Φλόριντας στον Κόλπο αψήφησαν τις εντολές και τις οδηγίες των αρχών.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλη τη Φλόριντα, για να διευκολυνθεί η διάθεση ομοσπονδιακών πόρων.

Διαβάστε ακόμα:

Τυφώνας Τράμι στην Ιαπωνία: 1,5 εκατ. πολίτες καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Photo: Mark Wallheiser/Getty Images/AFP
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved