Ρεκόρ καύσωνα στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ολλανδία, όπου το θερμόμετρο έδειξε 41,7 βαθμούς Κελσίου!

Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην χώρα, καθώς ο υδράργυρος δεν είχε ξεπεράσει ποτέ ξανά στο παρελθόν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Το Βασιλικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι η θερμοκρασία των 41,7°C μετρήθηκε στο Ντέελεν της ανατολικής Ολλανδίας στις 14.15 τοπική ώρα.

Το προηγούμενο ρεκόρ, που χρονολογείτο από το 1944 με 38,6°C, καταρρίφθηκε χθες, Τετάρτη.

Παράλληλα, και το Παρίσι κατέρριψε το ιστορικό 70ετές ρεκόρ ζέστης, με θερμοκρασία 41°C που μετρήθηκε στις 13.42 τοπική ώρα, σύμφωνα με το Météo-France, που προβλέπει ότι το θερμόμετρο θα ανέβει περισσότερο τις απογευματινές ώρες.

Από την έναρξη των καταγραφών της θερμοκρασίας το 1873, η γαλλική πρωτεύουσα δεν είχε περάσει το όριο των 40°C παρά μία και μοναδική φορά, στις 28 Ιουλίου 1947, με 40,4°C. Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι το θερμόμετρο θα φθάσει ακόμα και τους 42°C σήμερα.

Απ’ την πλευρά της, η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ τον Ιούλιο, 36,9°C, μετρήθηκε σήμερα, Πέμπτη, στο Χίθροου.

Αυτά είναι τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τον καύσωνα στην Ευρώπη, με τους μετεωρολόγους να τονίζουν πως οι θερμοκρασίες πιθανώς θ’ ανέβουν κι άλλο!

Συγκεκριμένα, τονίζουν πως ο καύσωνας σταδιακά κορυφώνεται και πως δεν αποκλείεται να σπάσει νέο ρεκόρ μέσα στην ημέρα.

Το κύμα καύσωνα έχει θέσει σε συναγερμό το μεγαλύτερο τμήμα της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης. Μεγάλη ανησυχία επικρατεί ανάμεσα στους κατοίκους και στις Αρχές της Βρετανίας όπου σήμερα αναμένεται να καταγραφεί ιστορικό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας.

Photo: Ludovic Marin/AFP/Getty Images