«Οι χειρισμοί της Ελλάδας το 2015 κόστισαν έως και 200 δισ. ευρώ», ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο ίδιος, παρόλα αυτά, σε άρθρο του στην «Καθημερινή» σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε «καλό δρόμο» προκειμένου να γίνει βιώσιμη και ανταγωνιστική η οικονομία της.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ρέγκλινγκ στο άρθρο του ανέφερε ότι: «Η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015, επεισόδιο που κοστολογείται έως 200 δισεκατομμύρια ευρώ».

Σχετικά με την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου ο Κλάους Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε «καλό δρόμο» για να αποκτήσει βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζεται και να ανοίγει.

«Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί» ανέφερε ο ίδιος, σχολιάζοντας ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μητσοτάκης είναι μεταρρυθμιστές και «διαβεβαίωσαν ότι υποστηρίζουν τους στόχους του προγράμματος ESM».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε μια σύντομη αναδρομή της οικονομικής κρίσης αναφέρει ότι θυμάται «την ανακούφισή του όταν οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ένα πακέτο βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης νωρίς το πρωί στις 13 Ιουλίου του 2015».

Ο ίδιος μιλώντας για την εποχή πριν τα Μνημόνια, περιέγραψε επιγραμματικά την ανάπτυξη δομικών αδυναμιών στην ελληνική οικονομία.

Τέλος, ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στο μέγεθος της στήριξης που προσέφεραν οι εταίροι στην Ελλάδα, που συμπληρώθηκαν από την συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup του Ιουνίου:

Νομίζω είναι δικαιολογημένο να πούμε ότι η Ευρώπη συμμετείχε στην μεγαλύτερη πράξη αλληλεγγύης που έχει δει ποτέ ο κόσμος

Απ΄την πλευρά του, μιλώντας στην «Καθημερινή», ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε ότι: «Έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμη», σημειώνοντας ότι παραμένουν ακόμη άλυτα προβλήματα, από το υψηλό δημόσιο χρέος, μέχρι την ανεργία, την παιδεία και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.

 

Την ίδια στιγμή, ο κ. Στουρνάρας αναγνώρισε ότι τα χρόνια που πέρασαν διορθώθηκαν πολλές αδυναμίες, ενώ τόνισε ότι η κρίση ήταν αποτέλεσμα κυρίως λανθασμένων επιλογών οικονομικής πολιτικής και ότι τα μνημόνια ήταν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

 

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι είναι πολύ σημαντικό να τηρηθούν από την ελληνική πλευρά τα όσα έχουν συμφωνηθεί: «Αν υπαναχωρήσουμε από τα συμφωνηθέντα, τώρα ή στο μέλλον, οι αγορές θα μας εγκαταλείψουν και δεν θα μπορέσουμε να αναχρηματοδοτήσουμε τις λήξεις των δανείων με όρους βιωσιμότητας χρέους».

 

Διαβάστε ακόμη:

Το χρονικό των μνημονίων: Από την είσοδο το 2009 μέχρι και την έξοδο του 2018