Καταιγιστικές εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία: Βουλευτές καταθέτουν πρόταση μομφής εναντίον της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ενώ παραιτήθηκαν τέσσερις υπουργοί, ανάμεσα στους οποίους και ο υπουργός Brexit.

Τρεις βουλευτές έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής πρόταση μομφής κατά της Μέι. Αρχικά, κατέθεσε την επιστολή ο συντηρητικός βουλευτής και υπέρμαχος του Brexit, Τζέικομπ Ρις – Μογκ. Στη συνέχεια, ήρθε αντίστοιχη επιστολή απ’ τον Χένρι Σμιθ, ενώ ακολούθησε η Σέριλ Μάρεϊ, που ανέφερε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στα σχέδια της Μέι για το Brexit.

Σημειώνεται πως χρειάζεται τουλάχιστον 48 βουλευτές να καταθέσουν πρόταση μομφής, για να οδηγηθεί σε ανατροπή από την πρωθυπουργία η Τερέζα Μέι.

Εφόσον οι επιστολές προς τον πρόεδρο της επιτροπής σταλούν σήμερα, Πέμπτη, τότε η διαδικασία για την πρόταση θα μπορούσε να διεξαχθεί ακόμη και την προσεχή Τρίτη.

Τονίζεται πως εκπρόσωπος της Μέι διεμήνυσε ότι η πρωθυπουργός θα δώσει μάχη εναντίον κάθε πρότασης μομφής, διότι έχει στόχο να παραμείνει πρωθυπουργός όταν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε., στις 29 Μαρτίου.

Παραιτήσεις υπουργών

Στο μεταξύ, με τις παραιτήσεις τεσσάρων υπουργών έχει έρθει αντιμέτωπη η Μέι, λίγες ώρες μετά την μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και την έγκριση για τη συμφωνία της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε..

Την παραίτησή του υπέβαλε ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος δήλωσε πως για λόγους συνείδησης δεν μπορεί να υποστηρίξει το προσχέδιο για το Brexit.

 Λυπούμαι που το λέω αυτό, ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη συμφωνία του Brexit, πρέπει να παραιτηθώ. Δεν μπορώ να συμφιλιώσω τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας με τις υποσχέσεις που κάναμε στη χώρα στο μανιφέστο μας στις τελευταίες εκλογές. Αυτό είναι, στην καρδιά του, θέμα δημόσιας εμπιστοσύνης

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ένας από τους λόγους που δεν μπορεί να στηρίξει το σχέδιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού είναι ότι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινείται και η υφυπουργός για το Brexit, Σουέλα Μπρέιβερμαν, η οποία επίσης, ανακοίνωσε την παραίτησή της.

Ακολούθησε η παραίτηση της υπουργού Εργασίας, Εσθερ ΜακΒέι, καθώς όπως έγραψε η ίδια στην επιστολή της «η συμφωνία δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

Τέλος, η πρώτη παραίτηση ήρθε από τον Βρετανό υπουργό αρμόδιο για τη Βόρεια Ιρλανδία, Σέλις Βάρα, ο οποίος επίσης αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα ενώ υποστήριξε πως η συμφωνία δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας του.

Για εμάς, το να δεσμευτούμε σε μηχανισμούς που δεν έχουμε τον έλεγχο, δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας μας. Στον κόσμο δόθηκε μία επιλογή και ψήφισε για ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο Ηνωμένο Βασίλειο και αυτό δεν θα το αλλάξει

Διαβάστε ακόμα:

Τελεσίγραφο Μέι: Η συμφωνία θα περάσει ό,τι κι αν συμβεί