Ο Erdogan αφού βρέθηκε και στον τελευταίο του σταθμό, την Κομοτηνή και αφού απηύθυνε και εκεί ομιλία, αποχαιρέτισε την Κομοτήνη με «ραμπιά».

Ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan, αναχώρησε στις 16:55 από την Κομοτηνή για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με προορισμό την Τουρκία, αφού πρώτα απηύθυνε δύο ομιλίες. Μια στο μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκει και ακόμη μια σε αίθουσα ξενοδοχείο. Φεύγοντας απ’την Κομοτηνή χαιρέτισε τη μουσουλμανική κοινότητα με «ραμπιά», δηλαδή με τέσσερα δάχτυλα.

Ο χαιρετισμός έχει τετραπλό συμβολισμό,  «ένα έθνος», «μία σημαία», «μία πατρίδα», «ένα κράτος».

Τι έμεινε απ’ την επίσκεψη Erdogan -Όσα συμφώνησαν Αθήνα-Άγκυρα

Μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, T.Erdogan στην Αθήνα και τις συνομιλίες που είχε με του Προκόπη Παυλόπουλο και Αλέξη Τσίπρα, η Κυβέρνηση επισήμανε πως είναι θεμιτή η συζήτηση πάνω στα ζητήματα όπου υπάρχουν διαφωνίες προκειμένου να επιλυθούν, ενώ η Συνθήκη της Λωζάνης παραμένει αδιαπραγμάτευτη. ή.

Η Αθήνα απ’ τη μεριά της ζητά τον απόλυτο σεβασμό στη Συνθήκη της Λωζάνης, του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο ενώ τονίζει την ανάγκη να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha Κύπρου, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε πως «ο πρωταρχικός στόχος, δηλαδή να συζητηθούν όλα τα ζητήματα ανοιχτά και με ειλικρίνεια και να αρχίσουν να επιλύονται σιγά σιγά τα σημεία εκείνα στα οποία υπάρχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες, έχει επιτευχθεί. Νομίζω, λοιπόν, ότι αυτή η πρωτοβουλία την οποία πήρε η ελληνική κυβέρνηση, στέφεται με επιτυχία».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ömer Çelik δήλωσε πως «η Ελλάδα είναι γειτονική και φιλική χώρα και ποτέ δεν πρέπει να δίνουμε ευκαιρίες σε αυτούς που προσπαθούν να διαδώσουν τον εχθρικό λόγο. Ο Πρόεδρός μας έχει ισχυρή βούληση για να βελτιωθούν περαιτέρω οι σχέσεις μας».