Μήνυμα για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και για την ενότητα στην Ευρώπη έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Σύνοδο των επτά κρατών του ευρωπαϊκού νότου (Med7) που διεξάγεται στη Λευκωσία.

“Σημαντική επιτυχία της Ευρώπης η συμφωνία των Πρεσπών”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο των κρατών του ευρωπαϊκού νότου, συμπληρώνοντας ότι «οι ηγέτες μου είπαν καλά λόγια για την επιτυχία της Ευρώπης, την επίτευξη λύσης με τη Βόρεια Μακεδονία».

Ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια έστειλε ένα αποφασιστικότητας και ενότητας. «Το σημαντικότερο είναι ότι οι επτά αρχηγοί ξαναβρίσκονται σήμερα μετά από περίπου έναν χρόνο, δίνοντας μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες, την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και το διεθνές δίκαιο και να παίξουμε ένα καταλυτικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και τις περιφερειακές εξελίξεις».

Ο ίδιος εκτίμησε πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι χώρες του νότου αντιμετώπισαν τις μεγαλύτερες κρίσεις που πέρασε η Ευρώπη, την οικονομική και τη μεταναστευτική, ενώ συμπλήρωσε πως έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να αντιμετωπιστει η μεταναστευτική κρίση, μέσα από το πρίσμα της αλληλεγγύης.

Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, σε μια εποχή απομονωτισμού, μπορούν μέσα από την παράδοση και την κουλτούρα να δώσουν μήνυμα ενότητας και πως υπάρχουν λύσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε πως συζητήθηκε ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, στη βάση της αλληλεγγύης και το καταμερισμού του βάρους. «Προτεραιότητα για εμάς η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου».

Όσον αφορά το επόμενο διάστημα, ο κ. Τσίπρας είπε πως θα πρέπει να γίνει διεκδίκηση εντός της Ε.Ε., της προοπτικής ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Στέλνοντας μήνυμα προς την Τουρκία, ο Πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στη σημασία του διαλόγου από την οικονομία, την ενέργεια, μέχρι και τη μετανάστευση.

Οι σχέσεις πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό όσο και στο σεβασμό από μέρους της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο

Για το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε πως «η λύση του θα πρέπει να είναι προς όφελος των δύο κοινοτήτων και θα πρέπει να προχωρήσει με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Μακρόν: Εξαιρετικό παράδειγμα για την Ευρώπη οι Πρέσπες

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για ένα εξαιρετικό παράδειγμα για την Ευρώπη, αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών.

Εξαιρετικό παράδειγμα για την Ευρώπη τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στέλνει μήνυμα ελπίδα προς όλους εμάς

«Μήνυμα πως με τον διάλογο λύνονται οι διαφορές, ο διάλογος φέρνει αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμα:

Τσίπρας: Θα ολοκληρώσουμε την 4ετία, θα κάνουμε πράξη όσα έχουμε εξαγγείλει

Photo: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti