Δεν θα καταφέρει να φτάσει εγκαίρως για την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της G20 στην Αργεντινή η Άνγκελα Μέρκελ λόγω σοβαρής τεχνικής βλάβης στο αεροσκάφος που την μετέφερε.

Η σοβαρή βλάβη στο αεροσκάφος της Μέρκελ είχε ως αποτέλεσμα ο πιλοτος ν’ αναγκαστεί να στείλει κωδικό έκτακτης ανάγκης.

Όπως αναφέρει το Spiegel, η βλάβη στο κυβερνητικό αεροπλάνο «Konrad Adenauer» ήταν πιο δραματική από ό, τι ήταν γνωστό στην αρχή: Μία ώρα μετά την απογειωση απο το Βερολίνο, το σύνολο του συστήματος επικοινωνίας με το έδαφος είχε τεθεί εκτός λειτουργίας στο Air Force A340. Ένα τέτοιο περιστατικό θεωρείται επικίνδυνο και δίνεται σήμα έκτακτης ανάγκης στην αεροπορία.

Σύμφωνα με την Die Welt, 20 λεπτά μετά την απογείωση, ο πιλότος έστειλε τον κωδικό έκτακτης ανάγκης 7600.

Οι πιλότοι, συνεπώς, αποφάσισαν αμέσως να σταματήσουν την πτήση προς την Αργεντινή, ενώ την ώρα εκείνη το αεροσκάφος ήταν στον εναέριο χώρο της Ολλανδίας.

Μόνο με τη βοήθεια ενός δορυφορικού τηλεφώνου, το πλήρωμα του κυβερνητικού αεροσκάφους κατάφερε να έρθει σε επαφή με το κέντρο ελέγχου πτήσεων και να ζητήσει προσγείωση έκτακτης ανάγκης στο αεροδρόμιο της Κολωνίας- Βόννης.

Η αιτία της βλαβης δεν είχε προσδιοριστεί μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Όταν το A340 τελικά έφτασε στην Κολωνία, παρουσιάστηκε άλλο ένα πρόβλημα: Καθώς το αεροδρόμιο βρίσκεται υπό ανακατασκευή, μόνο ο μικρότερος από τους διαδρόμους ήταν διαθέσιμος εκείνη τη στιγμή.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το αεροσκάφος μακρινών αποστάσεων να πρέπει να επιβραδύνει πολύ γρήγορα. Επειδή είχε καταναλώσει λίγη κηροζίνη από το Βερολίνο και δεν μπορούσε να ρίξει τα καύσιμα προσεγγίζοντας στην Κολωνία, το πρόβλημα στην προσγείωση ήταν ακόμα σοβαρό. Το αποτέλεσμα ήταν το σύστημα πέδησης να υπερθερμανθεί και η πυροσβεστική υπηρεσία παρενέβη προληπτικά.

Η κατάσταση ήταν τόσο σοβαρή που η υπουργός Άμυνας ενημερώθηκε αμέσως μετά την βλάβη του ραδιοσυστήματος ενώ για αρκετές ώρες προσπάθησε να βρει ένα άλλο αεροσκάφος για την Καγκελάριο. Όμως, δεν βρέθηκαν αεροπορικές εταιρείες που διέθεταν αεροσκάφη υπερατλαντικών πτήσεων με εξοπλισμό VIP στην Ε.Ε .

Η Μέρκελ πέρασε τη νύχτα σε ένα ξενοδοχείο στη Βόννη. Σε δηλώσεις της είπε: «Μπορώ να πω μετά τα γεγονότα, υπήρξε ενα σοβαρο προβλημα. Ευτυχώς, υπήρχε ένα εξαιρετικό πλήρωμα και ενας έμπειρος κυβερνήτης».

Τελικά, η Μέρκελ πετάει το πρωί της Παρασκευής με ένα άλλο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας από την Κολωνία στη Μαδρίτη. Από εκεί θα αναχωρήσει με προγραμματισμένη πτήση της Iberia για το Μπουένος Άιρες – αλλά θα χάσει την έναρξη της συνόδου των G20.

Διαβάστε ακόμα:

Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Ryanair με 33 άτομα στο νοσοκομείο!