Σε μια δήλωση που αναμένεται να έχει ελληνική αντίδραση προχώρησε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ με αφορμή τις συζητήσεις για το ονοματολογικό.

Ο Ζόραν Ζάεφ πρότεινε να κυρωθεί μια διεθνής συμφωνία για το όνομα αντί ν’ αλλάξει το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ ενώ πρότεινε ν’ ανοίξει και το Σύνταγμα της Ελλάδας. Η πρόταση Ζάεφ ν’ ανοίξει και το Σύνταγμα της Ελλάδας έρχεται μέσα σε μια κρίσιμη περίοδο για τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό.

Ο κ. Ζάεφ τόνισε πως «όποια αλλαγή στο νομικό σύστημα της “Μακεδονίας” δεν αποτελεί μόνιμη εγγύηση για την Ελλάδα, επειδή, ότι αλλάξει μπορεί να επανέλθει» ενώ έκανε πρόταση ν’ ανοιχτεί και το Σύνταγμα της Ελλάδας σχετικά με το πως μεριμνά η Ελλάδα για τους Έλληνες εκτός Ελλάδας και την ίδια πρακτική να εφαρμόσει και η ΠΓΔΜ.

Εγώ είμαι έτοιμος, όπως αυτοί μεριμνούν για τους Έλληνες εκτός Ελλάδας, έτσι και εμείς αντιστοίχως να μεριμνούμε για τους “Μακεδόνες” εκτός “Μακεδονίας”

Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στάθηκε στην ανάγκη για διαφύλαξη της αξιοπρέπειας και των δύο λαών, των δύο χωρών και των δύο εθνών και σε κάθε περίπτωση να διαφυλαχτεί αυτό που σημαίνει «συναίσθημα και αυτό είναι η ταυτότητα. Η ταυτότητα είναι συναίσθημα, κανείς δεν μπορεί να κάνει διαπραγματεύσεις και παζάρια γι’ αυτήν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο χώρες δεν πρέπει να θέτоυν κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Ο κ. Ζάεφ στο ίδιο κλίμα υποστήριξε όλα τα θέματα σχετικά με την εθνική ταυτότητα.

Για τον κ. Ζάεφ, μια βιώσιμη λύση για το ζήτημα του ονόματος είναι η υπογραφή και κύρωση μίας διεθνούς συμφωνίας, αντί της αλλαγής του Συντάγματος. «Είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόσουμε αυτό που όλος ο κόσμος ξέρει και αυτό είναι η γνωστή διεθνής πρακτική επίλυσης τέτοιων διαφορών – διεθνείς συμφωνίες, κύρωση στα κοινοβούλια, αποφάσεις ΟΗΕ – και τότε (η λύση) θα μείνει αιώνια».

Ο Πρωθυπουργός της γείτονης χώρας πρόσθεσε, τέλος, ότι την μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και της εθνικής οδού που καταλήγει στα σύνορα με την Ελλάδα, η χώρα του κλείνει τα κεφάλαια που παραπέμπουν σε αλυτρωτισμούς.

Επικοινωνία Ζάεφ-Γκουτέρες για το ονοματολογικό

Το απόγευμα της Τρίτης, Ζάεφ και Γκουτέρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, όπου συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας.

Η ανακοίνωση της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ αναφέρει ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ χαιρέτισε τις μεταρρυθμίσεις που κάνει η Κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ , περιλαμβανομένης της θετικής στάσης της χώρας στις σχέσεις με τους γείτονες.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε πως στηρίζει τις συνομιλίες που διεξάγονται με την Ελλάδα υπό την αιγίδα του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ εκτίμησε ότι υπάρχει θετική δυναμική και δυνατότητα επίτευξης αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

«Να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με το παρελθόν και να εργαστούμε μαζί για ένα καλύτερο κοινό μέλλον», υπογράμμισε ο Ζόραν Ζάεφ στον Γ.Γ. του ΟΗΕ.