Πρόστιμο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τα δελφίνια, απόφαση που υπέγραψαν από κοινού ο Γιώργος Σταθάκης και ο Σωκράτης Φάμμελος για την παραβίαση του νόμου 4039/12 σχετικά με τις παραστάσεις δελφινιών αλλά και για παραβίαση άλλων περιβαλλοντικών διατάξεων.

Επιβλήθηκε πρόστιμο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τα δελφίνια, ύψους 44.350 ευρώ, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Πέμπτης, από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Μετά το πρόστιμο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τα δελφίνια, την απόφαση χαιρέτισε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, η οποία είχε ζητήσει και την διενέργεια του ελέγχου.

Όπως αναφέρει το Save the Ocean το Πάρκο δεν είναι κατάλληλο για τα ευφυή και λάτρεις της ελευθερίας ζώα, ούτε όμως και το προσωπικό έχει τις κατάλληλες γνώσεις και την εμπειρία με τα δελφίνια.

Το προσωπικό επιτρέπει στους επισκέπτες να εισέρχονται με τα κανονικά παπούτσια τους στους χώρους όπου απαιτείται από τα δελφίνια να πηδήξουν έξω από την πισίνα, όπως και να αγγίζουν τα δελφίνια. Ούτε τα παπούτσια ούτε τα χέρια απολυμαίνονται πριν από την επαφή με τα δελφίνια. Αυτή η πρακτική δεν είναι μόνο αμέλεια, αλλά μπορεί επίσης να είναι θανατηφόρα για τα δελφίνια. Bottlenose δελφίνια σε άλλα δελφινάρια έχουν ξεψυχήσει εξαιτίας βακτηριδίων ανθρώπινης προέλευσης. Δεν μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι έξι δελφίνια έχουν πεθάνει σε αυτόν τον ζωολογικό κήπο από το 2012

Συνεχίζοντας το Save the Ocean, ανέφερε πως «η  πρωτοβουλία προέτρεψε τον διαχειριστή να κλείσει το δελφινάριο και να συμμετάσχει στην κατασκευή ενός επιτηρούμενο θαλάσσιο κόλπο για πρώην δελφίνια αιχμαλωσίας σε δελφινάρια. Ένα άσυλο για πρώην φάλαινες αιχμαλωσίας beluga  είναι υπό κατασκευή στην Ισλανδία και θα ανοίξει το 2019. Ένας τέτοιος επιτηρούμενος κόλπος στην Καραϊβική – ο οποίος θα πρέπει να προκύψει τα επόμενα χρόνια- θα ήταν κατάλληλος για τα δελφίνια του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου».

Το Save the Ocean κατήγγειλε πως ζήτησε από τις τοπικές αρχές να μελετήσουν τον λογαριασμό κατανάλωσης νερού του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου και ο διαχειριστής απέκτησε άδεια να χρησιμοποιηθεί θαλάσσιο νερό για το δελφινάριο μόνο από τον Ιούνιο του 2018. «Εδώ και χρόνια κυκλοφορεί η φήμη πως ο διαχειριστής έχει χτίσει παράνομα πηγάδια και έκλεισε τα υπόγεια ύδατα, κάτι που απαγορεύεται».

Ακόμα, ζητείται από την κυβέρνηση να επιβάλλει απαγόρευση εισαγωγής δελφινιών. Τα δελφινάρια δεν είναι πια κατάλληλα συντηρημένα ούτε και αποδεκτά πλέον. Σημειώνεται πως 60 από τα 90 δελφινάρια στην Δυτική Ευρώπη έχουν ήδη κλείσει. Κανένα ζώο δεν κακοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της διακοπής της παράστασης, κάτι το οποίο έχει μεγάλη σημασία για τους ακτιβιστές δικαιωμάτων των ζώων. Η ομάδα έχει ήδη προσελκύσει την προσοχή από τη διεξαγωγή παρόμοιων διαμαρτυριών. Διέκοψε επίσης την παράσταση των δελφινιών στο Γερμανικό Ζωολογικό Κήπο στο Duisburg

Και υπάρχουν και άλλα παραδείγματα, αφού τον Ιούλιο ολόκληρη η παράσταση εξ αιτίας μιας τέτοιας διαμαρτυρίας στο πάρκο Asterix στο Παρίσι, και το κοινό αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το δελφινάριο. Είναι ακόμα ασαφές εάν αυτή η διαμαρτυρία στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο θα έχει συνέπειες για τους ακτιβιστές δικαιωμάτων των ζώων. »Η ομάδα έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει να διαταράσσει τις παραστάσεις δελφινιών μέχρι να κλείσει η τελευταία φυλακή για τα δελφίνια στην ΕΕ» καταλήγει η ανακοίνωση.

Τι απαντά το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο;

Απ΄τη μεριά του το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο αναφέρει πως δεν παραβίασε ποτέ τις διατάξεις και πως η μεταχείριση των ζώων υπάγεται στις κείμενες Ευρωπαϊκές οδηγίες.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του:

Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση τόσο με τις επιταγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας η οποία αναφέρει ξεκάθαρα ότι είναι σημαντική η «ανάγκη να εξασφαλισθεί ότι οι Ζωολογικοί Κήποι επιτελούν αποτελεσματικά το σημαντικό τους έργο για τη διατήρηση των ειδών, την εκπαίδευση του κοινού και την επιστημονική έρευνα», καθώς συμβάλλουν μεταξύ άλλων «στην προώθηση της εκπαίδευσης και της συνειδητοποίησης του κοινού όσον αφορά τη διατήρηση της βιοπολυµορφίας, ιδιαίτερα µε την παροχή πληροφοριών για τα είδη που εκτίθενται και για τους φυσικούς τους οικότοπους», της ελληνικής νομοθεσίας που προστατεύει τα Ζωολογικά Πάρκα, αλλά και δικαστικών αποφάσεων που έχουν δεχτεί ότι η λειτουργία του Ζωολογικού Πάρκου «προάγει το δημόσιο συμφέρον (1490/2005 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών -14ο ΤΜΗΜΑ).

Υπενθυμίζουμε ότι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έχει αθωωθεί δύο φορές από την αρμόδια ελληνική δικαιοσύνη σε κατηγορίες για παράβαση των άρθρων 12 παράγραφος 2 και άρθρου 20 παράγραφος 3 του Ν 4039/2012 με τις υπ’άριθμόν 93642/2013 αθωωτική απόφαση του Β αυτόφωρου μονομελούς πλημμελειοδικείου στις 24/10/2013 και την υπ’αριθμόν 61390/2015 αθωωτική απόφαση του Β μονομελούς πλημμελειοδικείου στις 17/06/2015.

Για το λόγο αυτό και έχοντας εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη θεωρούμε ότι θα δικαιωθούμε για ακόμη μια φορά.

Ο νόμος 4039/2012 πολύ ορθά απαγορεύει την χρήση των ζώων σε παραστάσεις. Δεν απαγορεύει όμως την εκπλήρωση του ρόλου των σύγχρονων Ζωολογικών Πάρκων κάνοντας ειδική μνεία μάλιστα για αυτά, που δεν είναι άλλος από την ευαισθητοποίηση και τη σωστή ενημέρωση των επισκεπτών τους μέσα από Εκπαιδευτικά Προγράμματα, κατά τα οποία οι επισκέπτες ενημερώνονται για την βιολογία του εκάστοτε ζώου αλλά και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει στην φύση, προσφέροντας λύσεις για τους τρόπους που μπορούν οι ίδιοι αφενός να ευαισθητοποιηθούν και αφετέρου να τα προστατεύσουν.

Ο χώρος των δελφινιών είναι προσβάσιμος καθ΄ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου όπως συμβαίνει με όλα τα ζώα που διαβιούν σε αυτό κάτω από τις πλέον αυστηρές συνθήκες ευζωίας που προβλέπονται από την κείμενη ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία. Υπενθυμίζουμε ότι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είναι μέλος τόσο της ΕΑΖΑ (Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων) όσο και της ΕΑΑΜ (Ευρωπαϊκή Ένωση για τα Θαλάσσια Θηλαστικά) στα οποία συγκαταλέγονται τα κορυφαία ευρωπαϊκά ζωολογικά πάρκα και ενυδρεία πολλά από τα οποία μάλιστα είναι κρατικά ή δημοτικά.

Το γεγονός ότι οι επιθεωρητές χρησιμοποίησαν στην έκθεσή τους φρασεολογία που ταυτίζεται με αυτή των πολέμιων της ίδιας της ύπαρξης ζωολογικών Πάρκων καθώς και το γεγονός ότι οι πολέμιοι αυτοί έχουν ενημερωθεί για την απόφαση αυτή σε χρόνο προγενέστερο ακόμη και από εμάς ως κατεξοχήν ενδιαφερόμενοι, το αφήνουμε στην κρίση του κοινού. Σημειωτέον δε, ότι μέχρι σήμερα 11/10/2018 δεν έχει παραληφθεί από εμάς κανενός είδους επίσημο έγγραφο από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η φροντίδα και η ευζωία των ζώων. Για αυτό φροντίζει το εξειδικευμένο προσωπικό μας των οποίων την γνώση, αγάπη και φροντίδα των ζώων δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς. Αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε με απώτερο στόχο την προστασία και την διατήρηση της Άγριας Ζωής».

Διαβάστε επίσης:

Τα δελφίνια στο Αττικό Πάρκο υποφέρουν και εμείς χειροκροτάμε ακόμα πιο δυνατά