Πρόστιμο επιβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό για υποβάθμιση προγράμματος, ενώ το πρόστιμο συνοδεύεται από σύσταση για ελλιπή σήμανση.

Το πρόστιμο για το GNTM στο Star επιβλήθηκε απ’ το ΕΣΡ και είναι τάξεως των 20.000 ευρώ.

Η ραδιοτηλεοπτική Αρχή, έχοντας κάνει έρευνα στα δύο πρώτα επεισόδια του παιχνιδιού, έκρινε πως υπάρχει υποβάθμιση προγράμματος και εκτός από το πρόστιμο εξέδωσε και σύσταση για σήμανση.

Σύμφωνα με το ΕΣΡ, το Greece’s Next Top Model πρέπει να μεταδίδεται με την ένδειξη “απαραίτητη η γονική συναίνεση”, κάτι που σημαίνει πως δεν θα μπορεί να μεταδίδει ο σταθμός ούτε trailer για το πρόγραμμα ούτε σκηνές από αυτό πριν από τις 9.00 το βράδυ.

Θυμίζουμε ότι η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων είχε προσφύγει στο ΕΣΡ, υποστηρίζοντας πως δεν είναι σωστό διάφορες ομάδες ειδικών να κρίνουν γυναίκες για τον τρόπο που ντύνονται, στέκονται, ποζάρουν.

Όπως έγραφε η ΓΓΙΦ στην ανακοίνωσή της, δεν είναι, λοιπόν, οι συγκεκριμένες εκπομπές μόνο σεξιστικές, ούτε αφορούν τα σχόλια μόνο υποψήφια μοντέλα. «Απλώς συνθέτουν και παρουσιάζουν συμπυκνωμένη τη σεξιστική κριτική ως προς το μέρος και το σύνολο που δέχονται οι γυναίκες σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής».

Επιτροπές σοφών και έμπειρων με πολύ καλές προθέσεις κρίνουν μετά από περισυλλογή τον τρόπο που οι γυναίκες ντύνονται, στέκονται, περπατούν, ποζάρουν. Τα σώματά τους κατατέμνονται σε μέρη, κάποια από τα οποία πληρούν τους όρους των κριτών, ενώ κάποια άλλα όχι. Η ασάφεια των κριτηρίων είναι εμφανής από τις διαφωνίες και διασκέψεις τους, πολλές από τις οποίες αναπαράγονται στα μέσα και προκαλούν περαιτέρω συζήτηση σχετικά με το εάν το τάδε μέρος της γυναίκας, το δείνα τακούνι, η σκιά στο μάτι, η προφορά, η συμπεριφορά της, η υπερβολική ανδροπρέπεια ή θηλυκότητα που εκπέμπει δικαιολογεί ή όχι την εξέλιξή της στον κόσμο της μόδας

Διαβάστε ακόμα:

«Σεξισμός που προσβάλλει τις γυναίκες στο GNTM» | Προσέφυγαν στο ΕΣΡ