Πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ από το ΝΑΤΟ | Οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ

LIKE US ON FACEBOOK

Επίσημη πρόσκληση για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ απηύθυνε ο Γ.Γ., Γενς Στόλτενμπεργκ. Νωρίτερα, το σκοπιανό πρακτορείο MIA έδωσε στην δημοσιότητα το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου των Βρυξελλών που λαμβάνει χώρα από σήμερα, Τετάρτη 11 Ιουλίου, έως και την Πέμπτη 12 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την απόφαση, το ΝΑΤΟ απευθύνει πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία, καλώντας την Κυβέρνηση της χώρας να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Μέσα στο κείμενο αναφέρονται οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί το 2008 στο Βουκουρέστι και γίνεται λόγος για την απόφαση της συμφωνίας «ν’ απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη μόλις επιτευχθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος εντός του πλαισίου του ΟΗΕ».

Στο προσχέδιο επικροτείται εντόνως η συμφωνία των Πρεσπών με τον εξής τρόπο και τονίζεται ότι: «Ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων στο θέμα του ονόματος. Σύμφωνα με την πολιτική μας αποφασίσαμε να καλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Συμμαχία. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων εσωτερικών διαδικασιών αναφορικά με την συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας».

Το ΝΑΤΟ επιπροσθέτως ζητεί και υποδεικνύει στην ΠΓΔΜ την καλή γειτνίαση και εφαρμογή την συμφωνία που έχει υπογραφεί με την Βουλγαρία.

Ταυτόχρονα, βέβαια, εγκωμιάζει και την πολιτική διακυβέρνησης της Κυβέρνησης Ζάεφ και αναφέρει την θετική εξέλιξη που έχει επιφέρει στην χώρα μέσα από τις κατεπείγουσες ρυθμίσεις που έχει πράξει. Μέσα στο κείμενο είναι εμφανής η ενθάρρυνση για την συνέχιση της πολιτικής που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η συμβολή της στην συμμαχία.

Στο τέλος του κειμένου υπάρχει και αναφορά στην αντιπολίτευση καθώς και στον πρόεδρο της χώρας, Ιβανόφ, όπου ζητείται η στήριξή τους προς την συμφωνία των Πρεσπών:

Καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες στη χώρα να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες και στην ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος

Οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ

O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε την ιστορική συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ, μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, σημειώνοντας ότι το ΝΑΤΟ καλεί την Κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες.

Όταν ολοκληρωθεί και εφαρμοστεί η ιστορική συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας, το ΝΑΤΟ θα είναι σε θέση να προσκαλέσει την ΠΓΔΜ, με το νέο της όνομα και να γίνει το 30ό κράτος-μέλος της

Kαμμένος: Δεν θα εφαρμοστεί η συμφωνία των Πρεσπών

Την εκτίμηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα εφαρμοστεί ποτέ κι αυτό διότι «δεν θα περάσει από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, ούτε από το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα», εξέφρασε ο Πάνος Καμμένος, σε δηλώσεις του, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Μπορεί να μαζεύουν προσκλήσεις και να φωτογραφίζονται, αλλά στο ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να μπουν όσο χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία

Μιλώντας για τον χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, ο κ. Καμμένος τόνισε πως «όσο δεν έρχεται το Σκοπιανό στη Βουλή, μην περιμένετε εκλογές, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».

Διαβάστε ακόμα:

Ζάεφ για τα αδιέξοδα, τη λύση και το πότε τελικά θα ισχύσει η ονομασία

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved