Προς συνολική συμφωνία στο Eurogroup της Πέμπτης

LIKE US ON FACEBOOK

Υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες για συνολική συμφωνία στο Eurogroup της Πέμπτης, όπως αποκάλυψε Ευρωπαίος αξιωματούχος, κατά την ενημέρωση του Τύπου ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης πάμε προς συνολική συμφωνία στο Eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο. Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι οι υπουργοί θα εξετάσουν την έκθεση συμμόρφωσης των Θεσμών για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, το ζήτημα του χρέους, τη μεταμνημονιακή εποπτεία και το ύψος της τελευταίας δόσης που θα λάβει η Ελλάδα.

Θα είναι πολύ καλά νέα εάν τα καταφέρουμε την Πέμπτη. Παρά τα ανοιχτά ζητήματα, υπάρχει ταχεία σύγκλιση

Σημειώνεται πως σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, τα 80 από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Όπως εξήγησε ο αξιωματούχος, δεν θα είναι τελετουργική η συζήτηση, υπάρχουν ακόμα σοβαρά ζητήματα να συζητηθούν. Ο ίδιος μίλησε κυρίως για το ζήτημα της επέκτασης των ωριμάνσεων, την εξαγορά των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και το ύψος του «μαξιλαριού» ρευστότητας που συνδέεται με το ύψος της τελικής δόσης που θα λάβει η Ελλάδα.

Κληθείς ν’ απαντήσει σχετικά με την ακριβή περίοδο επέκτασης των ωριμάνσεων, ανέφερε ότι είναι ακόμα ανοιχτό, όμως, άφησε να εννοηθεί ότι στόχος είναι να υπάρξει ένας συμβιβασμός κοντά στα 7-8 χρόνια. «Από την επέκταση των ωριμάνσεων θα εξαρτηθεί και το ποσό της τελικής δόσης. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι μια αξιόπιστη απόφαση για το χρέος προκειμένου η Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές».

Τι θα γίνει με το ΔΝΤ

Σχετικά με το ΔΝΤ, ο ίδιος παράγοντας επιβεβαίωσε ότι στο Eurogroup θα συμμετάσχει η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας, όμως, ότι η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ θα δημοσιοποιηθεί κάποιες εβδομάδες αργότερα. «Σίγουρα θα ήταν προτιμότερη η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, ωστόσο, δεν πρόκειται να προκληθεί κάποιο «σοκ» στις αγορές, καθώς θα συνεχίσει να συμμετάσχει σε πιο τεχνικό επίπεδο».

Σημειώνεται πως το πρωί της Πέμπτης θα συνεδριάσει το EuroWorking Group προκειμένου να προετοιμάσει την απόφαση του Eurogroup, το οποίο θα ξεκινήσει στις 4.00 ώρα Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμα:

Αδειάζει η κλεψύδρα για το Eurogroup | Τι περιμένει η Ελλάδα

Photo: Aris Oikonomou / SOOC
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved