Προς παράταση το Brexit | Η απόφαση της Βουλής

LIKE US ON FACEBOOK

Προς παράταση το Brexit όπως προέκυψε μετά από ψηφοφορία στη βρετανική Βουλή. Ποια τα επόμενα βήματα για αυτό το δύσκολο «διαζύγιο» της Βρετανίας με την Ε.Ε..

Προς παράταση το Brexit καθώς αυτό αποφάσισε η πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών κατά τη σημερινή ψηφοφορία. Πιο συγκεκριμένα, 412 βουλευτές ψήφισαν να δοθεί παράταση στο Brexit, ενώ κατά την ψηφοφορία της Τετάρτης είχαν απορρίψει ένα άτακτο Brexit, μια αποχώρηση δηλαδή από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα με την πρόταση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι η παράταση θα είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου. Παράλληλα, οποιαδήποτε παράταση πέραν του σημείου αυτού θα σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Νωρίτερα, οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν την πρόταση για διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Συγκεκριμένα, 85 βουλευτες ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας που κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής, Σάρα Γουόλαστον, έναντι 334 που τάχθηκαν κατά ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Η συγκεκριμένη τροπολογία ήταν μια από τις τέσσερις που επελέγησαν από τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων ώστε να τεθούν προς ψηφοφορία στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης που αφορά την αναβολή της εξόδου από την Ε.Ε.

Απ΄τη μεριά του, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατέθεσε δική του τροπολογία που ορίζει ότι πρέπει να εξασφαλιστεί κοινοβουλευτικός χρόνος για να καταλήξουν οι βουλευτές σε μια νέα πρόταση για το Brexit που θα έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας. Αυτό δεν έγινε δεκτό.

Παράλληλα, καταψηφίστηκε και η τροπολογία του Εργατικού Χίλαρι Μπεν η οποία προέβλεπε στην ουσία ότι οι βουλευτές και όχι η κυβέρνηση θα καθορίσουν την ατζέντα των εργασιών της Βουλής στις 20 Μαρτίου, με σκοπό να διεξαχθούν εκείνη την ημέρα «ενδεικτικές ψηφοφορίες» επί διαφόρων πιθανών καταλήξεων του Brexit. Η τροπολογία αυτή απορρίφθηκε.

Οι αντιδράσεις από την ΕΕ σε μια ενδεχόμενη παράταση φαίνεται πως είναι ανάμεικτες. Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ αποκάλυψε στα Μέσα πως θα απευθύνει έκκληση στα μέλη της ΕΕ να παραμείνουν ανοιχτοί στην ιδέα για μια παράταση από τη μεριά της Βρετανίας, αν χρειαστεί χρόνος να επανεξετάσουν τη στρατηγική για το Brexit.

Από την άλλη, πηγές από τον Γάλλο Πρόεδρο αναφέρουν πως δεν θα στηρίξουν αυτήν την καθυστέρηση απ΄τη μεριά της Βρετανίας.

Διαβάστε επίσης:

Τα τέσσερα σενάρια για το Brexit & η αντίστροφη μέτρηση των 15 ημερών

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved