Στις κάλπες πρόωρα οι Τούρκοι με απόφαση Ερντογάν. Όσα ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος για τις πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο.

Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου προκήρυξε ο Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον υπερεθνικιστή σύμμαχό του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας στις δηλώσεις του εξήγησε την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών επικαλούμενος τις έκτακτες εξελίξεις στην Συρία αλλά και την οικονομική κατάσταση.

Τονίζεται πως οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για έναν χρόνο και πέντε μήνες αργότερα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί συζήτησαν την πιθανότητα προκήρυξης πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκεσε περίπου μισή ώρα κι έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα.

Στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη 2,5 ωρών με τα αρμόδια όργανα του κόμματός του.

Ο Μπαχτσελί, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), ζήτησε την Τρίτη να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές για τις 26 Αυγούστου ενώ κανονικά επρόκειτο να γίνουν στις 3 Νοεμβρίου 2019.

Μπορεί ο Μπαχτσελί παλιότερα να επέκρινε έντονα τον Ερντογάν, όμως, τελικά πλέον αποτελεί έναν απ’ τους υπερμάχους του.

Το MHP και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν έχουν συνάψει συμφωνία εκλογικής συνεργασίας ενόψει των επόμενων εκλογών.

Σημειώνεται ότι με την διεξαγωγή των διπλών εκλογών, η Τουρκία θα μετατραπεί και επίσημα από Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική σε Προεδρική Δημοκρατία καθώς θα καταργηθεί η θέση του Πρωθυπουργού.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας ο οποίος θα εκλεγεί στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, θα είναι αρχηγός του Κράτους αλλά και της Κυβέρνησης.

Διαβάστε ακόμα:

“Evet” ψήφισαν οριακά οι Τούρκοι | Erdogan: Η Τουρκία έλαβε μια ιστορική απόφαση