Προκλητικές οι δηλώσεις της ΠΓΔΜ ενόψει και της διήμερης, προγραμματισμένης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στα Σκόπια. «Παράλογες μερικές θέσεις της Αθήνας» δηλώνει ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ.

Προκλητικές οι δηλώσεις της ΠΓΔΜ για την Αθήνα, με τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ χαρακτηρίζει «παράλογες» πολλές από τις θέσεις της Αθήνας.

«Στον παραλογισμό πλησιάζουν ορισμένες ελληνικές θέσεις», φέρεται να δήλωσε ο κ. Ντιμιτρόφ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται η Καθημερινή. Η δήλωση αυτή φέρεται να έγινε κατά τις συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ με Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Και οι προκλητικές δηλώσεις της ΠΓΔΜ έρχονται λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ανακοίνωσε τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησής του ενώ αναμένεται να μιλήσει με όλα τα κόμματα τις αντιπολίτευσης πλην του VMRO-DPMNE.

Η επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, ο Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να επισκεφτεί τα Σκόπια στα τέλη Μαρτίου προκειμένου να διαπραγματευτεί για το ονοματολογικό.

Ο ίδιος ο ΥΠΕΞ δεν έχει κάνει ακόμα γνωστή την ημερομηνία της επίσκεψής του στη γείτονα, μια επίσκεψη που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Με τα Σκόπια να επιμένουν στη μη αλλαγή του Συντάγματός τους, κάτι που επιθυμεί η Ελλάδα και τον κ. Κοτζιά να έχει δηλώσει η πρόταση της Κυβέρνησης περιλαμβάνει προτάσεις για το νέο όνομα, μέτρα για εξάλειψη των εκφάνσεων αλυτρωτισμού και προτάσεις για τον προσδιορισμό της ταυτότητας, της γλώσσας και των εμπορικών παραγώγων που θα πηγάζουν από την ονομασία.

Την ίδια στιγμή, στις τελευταίες του δηλώσεις, ο Ζόραν Ζάεφ πρότεινε να κυρωθεί μια διεθνής συμφωνία για το όνομα αντί ν’ αλλάξει το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ ενώ πρότεινε ν’ ανοίξει και το Σύνταγμα της Ελλάδας.

Όπως έχει δηλώσει ξανά στο παρελθόν, ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός, μια βιώσιμη λύση για το ζήτημα του ονόματος είναι η υπογραφή και κύρωση μίας διεθνούς συμφωνίας, αντί της αλλαγής του Συντάγματος. «Είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόσουμε αυτό που όλος ο κόσμος ξέρει και αυτό είναι η γνωστή διεθνής πρακτική επίλυσης τέτοιων διαφορών – διεθνείς συμφωνίες, κύρωση στα κοινοβούλια, αποφάσεις ΟΗΕ – και τότε (η λύση) θα μείνει αιώνια».

Photo:ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ