Κλιμακώνεται η ένταση | «Πόλεμος» μεταξύ ελληνικού και τουρκικού ΥΠΕΞ για τα Ίμια

LIKE US ON FACEBOOK

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία μετά το επεισόδιο στα Ίμια, όταν τουρκική ακταιωρός εμβόλισε ελληνικό σκάφος. Το τουρκικό ΥΠΕΞ με μια προκλητική ανακοίνωση υποστήριξε πως τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία ενώ η Ελλάδα απάντησε λέγοντας πως η Τουρκία έχει χάσει το μέτρο και τον νου.

Η πρόκληση απ’ το τουρκικό ΥΠΕΞ έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά τις απειλές του Ερντογάν και τις μετέπειτα προκλητικές δηλώσεις του για το επεισόδιο στα Ίμια. Ο Ερντογάν υποστήριξε νωρίτερα αναφορικά με το επεισόδιο ότι η τουρκική πλευρά έκανε το καθήκον της εμβολίζοντας το ελληνικό πλοίο. Λίγο αργότερα ξεκίνησε ο «πόλεμος» μεταξύ ελληνικού και τουρκικού ΥΠΕΞ για τα Ίμια.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την ελληνική πλευρά ότι παραπλανά την κοινή γνώμη και δεν παρουσιάζει τα γεγονότα όπως συνέβησαν.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Σε μία δήλωση που έγινε σήμερα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών γίνεται ο ισχυρισμός ότι υπήρξε έντονο διάβημα από το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με ένα επικίνδυνο περιστατικό στα Καρντάκ, παρουσία του δικού μας Γενικού Γραμματέα. Δυστυχώς με αυτή τη δήλωση, η ελληνική πλευρά, παραπλανά την κοινή γνώμη και παραποιεί τα γεγονότα όπως πάντα.

Η αλήθεια είναι πως ο γ.γ. του υπουργείου μας χθες το βράδυ κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε πως στα (Καρντάκ) Ίμια, τα οποία ανήκουν στη χώρα μας, υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα.

Του ανέφερε πως δεν θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές, πως δεν συμφέρει η ένταση τις δύο χώρες και ζήτησε να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη στάση».

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ:

Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση της Τουρκίας. Η ελληνική πλευρά κατηγορεί την Τουρκία ότι έχει χάσει το μέτρο και τον κοινό νου.

Πιο αναλυτικά, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Γεννηματάς, σημείωσε: «Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία».

Επικοινωνία Τσίπρα- Γιλντιρίμ

Την ίδια στιγμή, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι κ.κ. Τσίπρας και Γιλντιρίμ εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε απ’ τον Τούρκο ομόλογό του να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

Η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Τούρκου Πρωθυπουργού και ο κ. Τσίπρας επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Τέλος, οι δύο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν την εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved