Προκαταρκτική έρευνα για το video με τη σύλληψη του Ζακ Κωστόπουλου, διέταξε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Για σκηνές που προκαλούν αποτροπιασμό, έκανε λόγο η κα Γεροβασίλη.

Προκαταρκτική έρευνα για το video με τη σύλληψη του Ζακ Κωστόπουλου, διέταξε η ΕΛ.ΑΣ.. Το video τραβήχτηκε από κάποιον αυτόπτη μάρτυρα και έφερε στο φως της δημοσιότητας η Εφημερίδα των Συντακτών.

Στο video είδαμε τον Ζακ Κωστόπουλο να είναι στο έδαφος, να αιμορραγεί στο κεφάλι και οι αστυνομικοί να τον έχουν ακινητοποιήσει. Στην προσπάθειά τους να του βάλουν χειροπέδες,  τον κλωτσάνε και τον σέρνουν στο πεζοδρόμιο.

Μετά τη δημοσιοποίησή του, η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε πως η έρευνα θα αξιολογήσει «συνολικά την επιχειρησιακή ανταπόκριση των αστυνομικών».

Πάγια τακτική της Ελληνικής Αστυνομίας και βούληση της παρούσας φυσικής ηγεσίας αποτελούν το αστυνομικό προσωπικό να λειτουργεί πάντοτε εντός του ισχύοντος θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου, διατηρώντας ως γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Γεροβασίλη: Αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτης, δήλωσε πως η έρευνα θα προχωρήσει αμέσως, ενώ χαρακτήρισε τις σκηνές που είδαν το φως της δημοσιότητας μη αποδεκτές και αποτρόπαιες.

Το βίντεο που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας εμφανίζει σκηνές που προκαλούν αποτροπιασμό, πράξεις και συμπεριφορές που δεν είναι ανεκτές ούτε από την κοινωνία, ούτε από την έννομη τάξη

Παπακώστα: «Όλα στο φως»

Απ’ τη μεριά της η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», δήλωσε πως «δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η έρευνα θα κινηθεί στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής κι ευνομούμενης Πολιτείας, ενός κράτους δικαίου».

Κανένα περιστατικό δεν μένει χωρίς το δικό μας ενδιαφέρον, της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του Υπουργείου, και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αυτό θα συμβεί και σε αυτή την περίπτωση (…) Έχω δει κι εγώ το συγκεκριμένο βίντεο (…) Είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε την έρευνα, η οποία θα κινηθεί στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής και ευνομούμενης Πολιτείας, ενός κράτους δικαίου, που πρέπει κάθε μέρα να διερευνά και να ελέγχει πράξεις και παραλείψεις των οργάνων του -θεσμικών και θεσμοθετημένων- και τη συμπεριφορά τους απέναντι στον πολίτη, το κοινωνικό σύνολο

Η κ. Παπακώστα σημείωσε ακόμη ότι δεν βρίσκεται στη θέση που κατέχει για να σχολιάζει, καθώς η προσωπική της άποψη δεν «χωράει» σε τέτοιες περιπτώσεις.

Αυτό που μετρά είναι δύο πράγματα: πρώτον να αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς και δεύτερον και οι ίδιοι οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες μας να αισθάνονται ότι και αυτοί είναι ασφαλείς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στην καθημερινότητά τους, προκειμένου να υπερασπιστούν την ασφάλεια του πολίτη, με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών και ευγένεια, πράγματα που έχουν όλοι ως κεντρική κατεύθυνση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, διότι εκτελούν κοινωνικό έργο

Δες το σχετικό video:

Νέο video με τον Ζακ Κωστόπουλο και μια νέα κατάθεση μάρτυρα

Credits: INTIME NEWS